Home » U nedjelju na Kamberovića polju povodom 1. maja besplatan grah

U nedjelju na Kamberovića polju povodom 1. maja besplatan grah

Savez smamostalnih sindikata BiH centralnu svečanost povodom obilježavanja Međunarodnog dana rada – 1. maj organizuje u Zenici.

U nedjelju je zakazana proširena sjednica Glavnog odbora Sindikata BiH, nakon čega je planirano polaganje cvijeća i vijenaca na spomen-obilježje Kameni spavač, nakon čega će na Kamberovića polju od 11 sati biti upriličeno druženje članova Sindikata i građana, kojima će se dijeliti radnički grah.

Podsjetimo, ovo je 130. godišnjica borbe za radnička prava, obzirom da su velike radničke demonstracije održane u Chicagu 01.05.1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, dok je osam radnika osuđeno na smrt.

Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom. Obilježavanje 1. maja/svibnja se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine.

U 20. je stoljeću se datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički praznik, te je baš u tim krugovima poznat i kao Međunarodni dan radnika, odnosno Praznik rada.

U ovom je obliku prvi maj postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

U Bosni i Hercegovini ovo je jedan od rijetkih praznika oko kojeg nema političkih nesuglasica – svi ga slave.

Zenit.ba