Home » U nedjelju u Visokom ispraćaj posmrtnih ostataka žrtava genocida koje će biti ukopane u Potočarima

U nedjelju u Visokom ispraćaj posmrtnih ostataka žrtava genocida koje će biti ukopane u Potočarima

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida, koje će 11. jula naći smiraj u dolini bijelih nišana u Potočarima, u nedjelju 9. jula će iz JKP “Gradska groblja” Visoko, kao i prethodnih godina, biti ispraćeni na put ka Potočarima.

Polazak iz Visokog predviđen je u 10 sati, a tužna kolona će se kratko zaustaviti u Ilijašu, Vogošći, Sarajevu i Srebrenici kako bi bila odata počast nevinim žrtvama genocida. Doček tabuta u Potočarima planiran je u 16.30 sati.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine, među kojima su i četiri maloljetne osobe.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je Feni da je, prema do sada prikupljenim saglasnostima, najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine dječak Elvir Salčinović koji imao svega 15 godina kada je ubijen.

Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Osim njega, ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika. Semir Đozić je u momentu smrti imao 17 godina. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine iz jedne od mnogobrojnih masovnih grobnica koje su otkrivene u Kamenici kod Zvornika.

Ove godine će biti ukopani i šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Mustafini posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Ravnice – Glogova 2001. godine, dok su posmrtni ostaci Eseda pronađeni u masovnoj gorbnici u Kamenici 2001. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. On je u ljeto 1995. godine nestao na području Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.

Fazlić je kazala da se u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze posmrtni ostaci još 55 žrtava koje su identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice se još nisu odlučile na zvaničnu identifikaciju i davanje saglasnosti za ukop.

– Istovremeno, tu su posmrtni ostaci još 14 žrtava koje su identifikovane, ali saglasnosti za njihov ukop još nismo dobili. Razlog tome uglavnom je nekompletnost tijela zbog čega se porodice teško odlučuju ukopati nekoliko posmrtnih ostataka svojih najmilijih i odlučuju čekati još neko vrijeme, u nadi da će biti pronađeni i ostali dijelovi skeleta njihovih najmilijih. Ipak apelujemo na njih da smognu snage i učine to. Mi  nastavljamo tražiti i posmrtni ostaci koji naknadno budu pronađeni svakako bivaju nakon identifikacije dodavani onim ranije ukopanim – ističe Fazlić.

Podsjeća da svake godine, nakon kolektivne dženaze u Potočarima, slijede i reeskhumacije ranije ukopanih žrtava radi pridodavanja tih naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

– Prema saglasnostima članova porodica koje smo do sada dobili, ove godine će se reekshumirati 71 žrtva. Dakle, ponovo će se radi reasocijacije posmrtnih ostataka otvorit 71 mezar – kaže Fazlić.

Po njenim riječima, u prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

– Međutim, suočavamo se s problemima u tom procesu, jer porodice žrtava koje su već ukopale svoje najmilije u velikom broju su odselile, promijenile svoje adrese, brojeve telefona i jednostavno ih nije moguće kontaktirati kako bi identificirali ove posmrtne ostatke i dali saglasnost za reasocijaciju.

Zato, apelujemo na sve one članove porodica žrtava genocida koji su u ranijim godinama ukopali svoje najmilije i koji znaju da su njihova tijela ukopana nekompletna da nas kontaktiraju, da se jave u Institut za nestale osobe BiH i ostave nam svoje kontakte i podatke kako bi na taj način okončali ove procese i naknadno pronađene posmrtne ostatke dodali onim ranije ukopanim – navela je Fazlić.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani:

Esad (Tajib) Džanić

Bekir (Demir) Musić

Sakib (Mehmed) Garaljević

Himzo (Idriz) Mujić

Hasib (Haso) Ibrahimović

Ređo (Huso) Jahić

Rifet (Hajro) Tabaković

Idriz (Ibro) Mehinović

Mujo (Meho) Esmić

Šaban (Šemso) Ibrić

Senid (Ismet) Hodžić

Semir (Edhem) Đozić

Sabid (Abid) Ibrahimović

Mehmed (Mahmut) Gerović

Nisad (Ševko) Selimović

Halil (Mujo) Avdić

Hasan (Omer) Smajlović

Esed (Alija) Klempić

Sabahudin (Bajro) Selimović

Husein (Ibrahim) Zukić

Elvir (Turabija) Salčinović

Džemail (Omer) Alić

Mustafa (Junuz) Mekanić

Ahmedin (Ahmet) Halilović

Zuhdija (Avdija) Lemeš

Hasib (Vejsil) Mujanović

Vejsil (Šećan) Mujanović

Ekber (Šaćir) Riđić

Mevlid (Zildžija) Aljić

Nezir (Mumin) Muminović.

Obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukop identifikovanih žrtava genocida iz jula 1995. godine bit će održan 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Vlada Federacije BiH je ranije donijela Odluku kojom se 11. juli 2023. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH.

Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH, a koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zukan Helez.