Home » U Neumu održana konferencija o ulozi jedinica lokalne samouprave, razmijenjena iskustva iz BiH, regiona i šire

U Neumu održana konferencija o ulozi jedinica lokalne samouprave, razmijenjena iskustva iz BiH, regiona i šire

Predstavnici mjesnih zajednica (MZ) i jedinica lokalne samouprava iz Bosne i Hercegovine (BiH), regije, Švicarske i Švedske su tokom konferencije u Neumu 26. i 27. oktobra razmijenili iskustva o ulozi, funkcijama i uslugama koje pružaju lokalne zajednice svojim građanima. Konferencija je okupila oko 250 ljudi, uključujući predstavnike 41 općine i grada u BiH.

Konferenciju je organizovao projekt ‘Jačanje uloge lokalnih zajednica u BiH’ (Projekt MZ), koji zajednički finansiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Švicarska i Švedska su posvećene demokratskom razvoju na svim nivoima društva i njihovi predstavnici su istakli da mjesne zajednice imaju važnu ulogu u uključivanju građana u proces donošenje odluka na lokalnom nivou.

Predstavnica UNDP-a je naglasila da MZ projekt doprinosi odgovarajućim i inkluzivnijim uslugama za građane, čineći rad lokalnih samouprava efikasnijim. Jake mjesne zajednice doprinose poboljšanju kvaliteta života građana i povećanju učešća građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou.

Projekt MZ je započeo 2016. godine kao inicijativa za oživljavanje mjesnih zajednica kao mehanizma za premošćivanje jaza između lokalnih zajednica i jedinica lokalne samouprave i poboljšanje kvaliteta života građana BiH. U toku je realizacija druge od tri planirane faze Projekta, koja je počela u martu 2020. godine, a završetak tekuće faze očekuje se u martu 2024. godine.

Kroz učešće građana u procesima donošenja odluka vezanih za lokalne prioritete, postignuti su impresivni rezultati od 2016. godine uključujući, ali ne ograničavajući se na ‘23.000 ljudi učestvovalo je na forumima građana koji su odlučivali o svojim prioritetima lokalnog razvoja. Realizovan je ukupno 61 prioritetni projekt asfaltiranja, što je rezultiralo 17 kilometara novih ili renoviranih lokalnih puteva’.

Rekonstruisano je 50 dečijih igrališta. Zamijenjeno je i modernizovano 98 kilometara javne rasvjete. Ukupno je renoviran ili izgrađen 31 sportski objekt za 123.374 korisnika. Nova vizija razvoja mjesnih zajednica nastala je kao rezultat konsultativnog procesa u kojem je učestvovalo više od 2.500 ljudi. Funkcije MZ prilagođene su novom razvojnom vizijom u 41 opštini i gradu kroz konsultativne procese u kojima je učestvovalo oko 2.900 ljudi, od kojih su 40 posto bile žene.

– Tokom konferencije razgovarano je o niz tema, među kojima su status i uloga jedinica lokalnih samouprava kroz regulatorni okvir, uključivanje mjesnih zajednica u procese planiranja lokalne samouprave, način finansiranja mjesnih zajednica i njihovi prioriteti, te privlačenje EU fondova za finansiranje prioriteta lokalnih zajednica – navode iz UNDP.