Home » U Odžaku klanjan bajram namaz, nedostajali vjernici koji nisu iz inostranstva mogli doći u rodni kraj

U Odžaku klanjan bajram namaz, nedostajali vjernici koji nisu iz inostranstva mogli doći u rodni kraj

U Odžaku je danas tradicionalno obilježen veliki muslimanski praznik Kurban bajram.

Fahrudin ef. Mujanović je predvodio bajram-namaz uz poštivanje higijensko epidemioloških mjera zaštite, koje podrazumjevaju razmak od jedan metar između vjernika. Pored posebnih uslova obavljanja namaza u lijepoj odžačkoj džamiji prisustvovalo je preko 300 vjernika.

Imam Mujanović je tokom hutbe naglasio specifičnost vremena u kojem se nalazimo i upozorio na opasnost od korona virusa te poručio da vjernici čuvaju zdravlje i bajramsku tradiciju prilagode uputama za sprečavanje širenja virusa te poštuju propisane mjere zaštite. Također, je naglasio da su ovi mubarek dani su najdragocjenija prilika da muslimani svojom obnovljenom duhovnom snagom i bajramskim zajedništvom osnaže i učvrste međusobne spone.

Kurban bajram u Odžaku protiče bez prisustva velikog broja građana koji se nalaze u inostranstvu jer su ih rigirozna pravila putovanja onemogućila da po prvi put nakon povratka u Odžak posjete svoje rodno mjesto tokom godišnjih odmora.

Iz prelijepe odžačke džamije upućene su čestitke svim vjernicima ma gdje bili u te iskazali nadu da će se brzo prevazići ova nedaća koja je cijeli svijet zadesila.