Home » U Odžaku obilježen Dan planete Zemlje: Zajednički ćemo nastaviti raditi na očuvanju naše sredine

U Odžaku obilježen Dan planete Zemlje: Zajednički ćemo nastaviti raditi na očuvanju naše sredine

U Županiji Posavskoj je na simboličan način sadnjom sadnice drveta obilježen Dan planete Zemlje. Drvo kao simbol života zajedno su zasadili Nada Ćulap, načelnica Općine Odžak, Anes Osmanović, ministar prometa veza i zaštite okoliša i Ivo Lubina, predsjednik ekološkog udruženja ljubitelja prirode Lipa.

Općinska načelnica je ovim prilikom istakla važnost jačanja svijesti stanovništva o očuvanju životne sredine jer je to jedini put kako da zaštitimo našu planetu. U Općini Odžak zaštita životne sredine sigurno će biti u fokusu djelovanja ove uprave.

Ivo Lubina, predsjednik ekološkog udruženja Lipa, je naglasio da je primarni cilj udruženja već niz godina ukazivati na potrebe podizanja svijesti o ekologiji. Udruženje kroz svoje brojno članstvo ima stalne aktivnosti u domenu ekologije i boravka u prirodi, te obilježavanju značajnih datuma u ekologiji.

– I ove godine u Bosni i Hercegovini, ali i u svim državama članicama UN-a ovaj datum je u sjeni napora da se izborimo s pandemijom Covid-19, ali uprkos tome Vlada Posavskog kantona i resorno Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša uspjeli su osigurati sredstva i realizirati niz projekata kroz grant zaštite okoliša. Raduje činjenica da se pažnja u našim općinama sve više okreće prema ekološki prihvatljivim tretmanima otpada te smanjenju zagađenja zraka i vode. Potrudit ćemo se i ove godine da kroz ministarstvo realiziramo što više planiranih aktivnosti koje će doprinijeti još boljoj zaštiti naše životne sredine. U nadi da ćemo zajednički nastaviti raditi na očuvanju naše sredine svim ljubiteljima prirode u BiH čestitam Dan planete zemlje – kazao je ministar Anes Osmanović.

Za danas je zakazana i međunarodna online konferencija “Earth Day 2021” u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova države Izrael koju će otvoriti ministar vanjski poslova Izraela Gabi Ashkenazi, a svoja izlaganja predstaviti ličnosti koje predvode borbu protiv klimatskih primjena na svim kontinentima. Na međunarodnoj konferenciji učestvovat će i Anes Osmanović, ministar prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske.