Home » U Potočarima otvorena umjetnička instalacija ‘Majčina marama’ (FOTO)

U Potočarima otvorena umjetnička instalacija ‘Majčina marama’ (FOTO)

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, postavljena umjetnička instalacija “Majčina marama” u organizaciji Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa” i Centra za postkonfliktna istraživanja.

Instalacija je simboličan prikaz marama i šalova koje žene koriste u svakodnevnom životu te koje koriste majke srebreničkih žrtava tokom molitve za svoje najmilije.

Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kaže da ovom izložbom žele pokazati snagu majke i njihovu borbu za istinu i pravdu od 1995. godine.

Ističe da su za ovu izložbu dobile marame od brojnih žena iz BiH i cijelog svijeta, političarki, historičarki, glumica, umjetnica, a potom su te marame simbolično uvezale u čast historijske snage i uloge žena tokom i nakon rata i genocida u BiH.

  U Vijećnici održana akademija povodom 97 godina od rođenja Alije Izetbegovića (FOTO)

– ‘Majčina marama’ je simbol žene, neke je nose oko vrata, a neke se pokriju njome. A marama je posebno simbol Bošnjakinja koje su iznijele teret na svojim leđima i u ratu i poslije rata – kazala je Subašić.

Pored ove umjetničke instalacije, u Potočarima je otvorena i međunarodna konferencija “Heroine Srebrenice”, kojoj prisustvuje veliki broj žena iz cijelog svijeta i koje su na skupu poslale snaže poruke podrške majkama Srebrenice i njihovoj borbi za istinu i pravdu.