Home » U projektu ‘Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u ZDK’ učestvovalo 32.795 učenika

U projektu ‘Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u ZDK’ učestvovalo 32.795 učenika

Kroz projekt “Povećanje čitalačke pismenosti učenika osnovnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu“ u svakoj školi realizirano je po devet različitih aktivnosti u kojima je sudjelovalo 32.795 učenika tog kantona.

Kako bi realizirali projekt, 2020. godine potpisan je Memorandum o saradnji i realizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Pedagoškog zavoda i “Rotary Cluba Zenica”.

Cilj projekta je da se, uz pomoć nastavnika osnovnih škola, učenici vrate čitanju knjiga, obogate svoj rječnik i nauče kritički razmišljati o pročitanim književnim djelima.

Savjetnici za oblast obrazovanja iz Pedagoškog zavoda Zenica realizirali su praktične radionice planirane za 115 nastavnika razredne nastave, nastavnike b/h/s jezika i književnosti i hrvatskog jezika i književnosti iz 58 osnovnih škola ovog kantona, uključujući i škole sa područja općina Usora i Žepče.

Radionice su bile fokusirane na nove metodologije i strategije učenja i čitanja za poboljšanje čitalačke pismenosti s krajnjim ciljem razvoja životnih vještina povezanih s komunikacijskim vještinama i naglašenim kritičkim razmišljanjem.

Okončanjem projekta u maju 2023. godine, sumirani rezultati pokazuju da je u svakoj školi realizirano po devet različitih aktivnosti u kojima je sudjelovalo oko 32.795 učenika, a osim učenika i nastavnika, kao gosti, sudjelovali su i ugledni književnici, roditelji, bibliotekari.

Kao poseban doprinos ovom projektu ,„Rotary Club Zenica“ donirao je školskim bibliotekama ukupno 14.730 lektirnih djela po neposrednom izboru stručnih aktiva osnovnih škola, saopćeno je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.