Home » U rekonstrukciju zgrade Općinskog suda u Zenici EU uložila dva miliona eura

U rekonstrukciju zgrade Općinskog suda u Zenici EU uložila dva miliona eura

U septembru prošle godine, u okviru projekta rekonstrukcije i modernizacije objekata pravosuđa iz predpristupnih fondova, započela je rekonstrukcija i dogradnja zgrade Općinskog suda u Zenici, čiji je završetak planiran za kraj ove godine. Izgradnju i nadzor u potpunosti finansira Evropska unija sa dva miliona eura, dok je Vlada Zeničko-Dobojskog kantona u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH osigurala projektnu dokumentaciju, a Vlada ZDK će finansirati i nabavku namještaja i računarske opreme.

S tim u vezi, ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije je sa Predsjednicom Općinskog suda Zenica Dženanom Brković, te predstavnicima Ministarstva za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona, te Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), obišao gradilište.

Razgovaralo se o dinamici izvođenja radova, kao i o dodatnim aktivnostima na opremanju, koje je potrebno preduzeti kako bi novoizgrađeni aneks bio u funkciji neposredno nakon završetka građevinskih radova.

Ambasador Sattler je podsjetio da je EU u proteklom periodu potrošila mnogo novca na izgradnju infrastrukture, obzirom da je od krucijalne važnosti da zaposleni ovih institucija imaju odgovarajuće profesionalne uslove, kako bi mogli da rade svoj posao kvalitetno, te dodao: “Ovo je nešto što je apsolutno ključno ako želite da napredujete. Ovo je investicija od 2 miliona eura, a naša ukupna investicija u sudske zgrade i zatvore u BiH, u posljednjih 15 godina bila je preko 50 miliona eura. Nakon izgradnje tzv. hardvera, drugi dio našeg posla, koji je naravno podjednako važan, jeste rad na softverskom dijelu, pod čime mislim na kretanje naprijed u reformama kada su u pitanju pravosuđe, vladavina prava, izmjene zakona, integritet.”

“Implementacijom ovog projekta, dobićemo dodatni prostor, bolje uslove rada, te omogućiti građanima bolju uslugu, u skladu sa strateškim ciljevima koje je Općinski sud u Zenici predvidio svojim radom”, izjavila je predsjednica Općina suda u Zenici Dženana Brković.

Pored rekonstrukcije Općinskog suda u Zenici, trenutno je u toku i rekonstrukcija dva pravosudna objekta u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru, te izgradnja novih pravosudnih objekata u Žepču i Bijeljini. Za ove projekte u periodu 2021. – 2022. Evropska unija izdvojila je 2,7 miliona eura.