Home » U RMU Zenica radnički neposluh još na snazi, počinje izrada nove sistematizacije u zeničkom rudniku

U RMU Zenica radnički neposluh još na snazi, počinje izrada nove sistematizacije u zeničkom rudniku

Rudari jame “Raspotočje” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica ni jutros nisu sišli u jamu, a radnički neposluh, u koji su u ponedjeljak stupili u drugoj smjeni, nemaju namjeru prekidati sve dok im se ne isplati augustovska plaća i naknada za topli obrok – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

Kako je naveo, u ponedjeljak je održan sastanak s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, kojem su prisustvovali i nadležni iz vladajućeg društva Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine te sindikalni predstavnici.

Zaključeno je da će se izvršiti usvajanje odluke o trajnoj obustavi izvođenja rudarskih radova u rudarskom objektu “Stara jama” RMU Zenica. Rudarski radovi u tom jamskom pogonu prekinuti su u maju ove godine.

-To će biti proces, ali nemamo dovoljno ljudi. Ovo što imamo jamskih radnika, dovoljno će biti za jamu ‘Raspotočje’. Formiran je i stručni tim koji će danas početi s radom i koji će, najkasnije do 2. oktobra ove godine, sačiniti prijedlog nove organizacije i sistematizacije radnih mjesta. Radnici koji budu višak, bit će adekvatno zbrinuti – uplatom doprinosa za odlazak u penziju ili otpremninama, a Sindikat će u konačnici dati svoje mišljenje o tom prijedlogu – kaže Avdić.

U pauzi, dok traje “radnički neposluh”, kako je naveo, u jami “Raspotočje mijenjaju se užad na izlaznom tornju, kako bi sve bilo spremno za nastavak rada kada rudari dobiju plaću.