Home » U samo mjesec dana ugašena tri mlada života: Brutalna ubistva Dženana, Arnele i Senida

U samo mjesec dana ugašena tri mlada života: Brutalna ubistva Dženana, Arnele i Senida

U proteklih mjesec dana bh. javnost šokirana je brutalnim ubistvima u kojima su život izgubile tri mlade osobe, piše bh. novinska agencija Patria.

Prvi slučaj dogodio se 8. februara u Sarajevu, kada je napadnut mladićDženan Memić (22) dok je šetao s djevojkom Velikom alejom na Ilidži. Od zadobijenih povreda preminuo je 15. februara na UKCS. Do danas ovaj slučaj nije rasvijetljen, ali i porodica i prijatelji tvrde da je riječ o ubistvu. Motivi napada i ubistva ovog mladića još uvijek su misterija, a Tužilaštvo KS i MUP KS još uvijek nisu izašli u javnost sa detaljima i okolnostima pod kojima je nastupila smrt ovog mladića.

Drugi slučaj brutalnog iživljavanja i ubistva djevojke Arnele Đogić (24) iz Olova šokirala je javnost. Naime, nestanak djevojke prijavljen je krajem februara, a posljednji put viđena je živa 27. februara 2016. godine. Istragom je utvrđeno da su dvojica napadača Avdija Selimović (26) iMuriz Brkić (26) prvo mučili nesretnu djevojku, a zatim njeno tijelo bacili sa litice. Njeno tijelo pronađeno je 2. marta u kanjonu rijeke Stupčanice. Brutalnost i sadizam njenih ubica išla je do te mjere da su je opljačkali, a zatim tim novcem častili posjetioce jednog ugostiteljskog objekta. Da slučaj bude još gori, da bi prikrili tragove svog zlodjela jedan od napadača uputio je apel za njen pronalazak putem društvenih mreža. Obojica su priznali zločin.

Treći slučaj koji se dogodio u Zenici 7. marta dodatno je šokirao već uznemirenu bh. javnost. Mladić Senid Kulačić uoči svog 28. rođendana nakon verbalne prepirke uboden je nožem u nogu, nakon čega je ubrzo iskrvario nasmrt. Dvije osobe su uhapšene, dok se za dvije osobe od kojih je jedna izvršilac krivičnog djela još uvijek traga, potvrđeno je iz MUP ZDK.

Psiholog Ismet Dizdarević za novinsku agenciju Patria komentirajući ova djela i njihove počinioce kazao je da se najčešće radi o razlozima koji su izvan ličnosti tih mladih ljudi.

– Sklonost ka nasilju i izvor agresivnosti kod mladih ljudi koji vrše te zločine i to sa sadističkom komponentom može biti stečena ili formirana. Društvo je sada samo po sebi pogodno da se takve stvari vrše, zato što je društvo izgubilo osjećaj za vrijednosti koje su bile cijenjene. Odgoj je potpuno zakazao, procesi učenja u školama, na fakultetima svedeni su na prenos znanja. Uvijek možete naći komponentu da su u toku životnog razvoja imali niz problema, da li je utjecaj roditelja, vršnjaka, ili nezadovoljstvo životom pa se pokušava afirmisati na jedan negativan način što je okolinu učinio šokantnom – kaže Dizdarević.

On je kazao i da je važan faktor socijalizacija u zatvorima koja nije na adekvatnom nivou s obzirom da statitistike pokazuju da 70 posto mladih po izlasku iz zatvora počini novo krivično djelo.

– Važno je da se kazna potvrdi istog momenta, a ne da se čeka – istakao je Dizdarević.

NAP