Home » U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni’ autora Joze Džambe (FOTO)

U Sarajevu predstavljena knjiga ‘Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni’ autora Joze Džambe (FOTO)

Knjiga “Franjevci u srednjovjekovnoj Bosni” autora Joze Džambe predstavljena je sinoć u Franjevačom samostanu svetog Ante u Sarajevu.

Trideset godina se čekalo da se konačno prevede kapitalna studija o povijesti franjevaca u srednjovjekovnoj Bosni, koju je Jozo Džambo napisao i objavio na njemačkom jeziku 1991. godine. Prvobitno izdanje te knjige predstavlja autorovu doktorsku disertaciju, odlikovanu nagradom Društva za jugoistočnu Europu iz Münchena.

Džambo je kazao da je na knjigu i zaboravio, ali da je njegov prijatelj fra Ivan Šarčević došao na ideju da knjigu ponovo objave, jer je tematika veoma bitna. Tvrdi da to nije sam mogao prosuditi, jer već 50 godina živi u Njemačkoj.

Budući da se franjevcima ne bavi već jako dugo, Džambo ističe da knjigu nije mogao aktuelizirati. Posao je, dodao je, obavio Emir Filipović koji je na vrlo korektan način napisao dodatak.

– Franjevci su jedina institucija u BiH koja je od srednjeg vijeka do danas postojala bez prekida i to je fenomen sam po sebi. O njima je pisano mnogo, ali specifično o srednjem vijeku nema mnogo radova – kazao je.

Koliko je imao pristup arhivi i koliko su mu mogućnosti dozvoljavale, Džambo je pokušao opisati dolazak franjevaca u srednjovjekovnu Bosnu i njihove aktivnosti.

Knjiga je, naglasio je, namijenjena određenoj publici koja je djelomično informirana ili se interesuju o toj temi te da to nije popularna publikacija.

Međutim, ipak tvrdi da je tematiku pokušao pojednostavniti i za širu publiku kako bi shvatili kavi su franjevci bili u srednjovjekovnoj Bosni.

Knjigu je s njemačkog jezika preveo Sulejman Bosto, a izašla je u izdanju Kulturno-povijesnoga instituta franjevačke provincije Bosne Srebrene.