Home » U Sarajevu promovisana publikacija ‘Prve smjernice u liječenju karcinoma dojke u FBiH’

U Sarajevu promovisana publikacija ‘Prve smjernice u liječenju karcinoma dojke u FBiH’

U Sarajevu je promovisana publikacija “Prve smjernice u liječenju karcinoma dojke u FBiH”, a Stručni tim koji je učestvovao u kreiranju tog dokumenta okupio je bh. onkologe i druge stručnjake iz oblasti medicine.

– Radi se o projektu koji je finansirao Levine Cancer Institute (LCI) Bosnian Medical Education Fund, a podržava Bosanskohercegovačko-američka akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) i važan je doktorima i zdravstvenim institucijama da bi unaprijedili i implementirali “state-of-the-art” procedure u liječenju te opake bolesti – navodi organizator.

Taj susret stručnjaka iz medicine upriličen je mjesec dana od objavljivanja Smjernica u časopisu ‘Bosnian Journal of Basic Medical Science’ (BJBMS).

– Tako su druženju prisustvovali patologinja prof. dr. Ermina Iljazović sa Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dr. Edin Bećiragić, opšti hirurg u Općoj bolnici Abdulah Nakaš, dr. Una Delić radiolog, Anela Zorlak iz “Genetike”, te članovi Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka, kao i ljekari i stručnjaci iz te oblasti, reprezentanti grupacija žena oboljelih od karcinome dojke, kao i predstavnici medija – navodi se.

  Zbog porasta krađa hrane trgovine u BiH angažiraju i zaštitare, a krade se sve od maslaca do kroasana

Kako se navodi u saopćenju za javnost, naglašeno je i to da su mediji i medijske kuće kao zvanice tog događaja važna karika formiranju mreže eksperata.

– Jedan od ciljeva programa je jačanje saradnje sa medijima, u cilju kontinuiranog izvještavanja o aktivnostima programa i kreiranje medijske platforme koja će također služiti za osvještavanje šire javnosti. Osim navedenog događaja dr. Hadžikadić-Gušić boravila je u Sarajevu i povodom SaMed konferencije. Pozvana je kao počasna gošća na konferenciju i održala govor o historiji tretmana karcinoma dojke, te prisustvovala panel diskusiji – saopćio je Pres BHAAAS.