Home » U Sarajevu promovisano 28 novih pripadnika Sudske policije FBiH (FOTO)

U Sarajevu promovisano 28 novih pripadnika Sudske policije FBiH (FOTO)

Svečana promocija 16. generacije polaznika obuke za policajca Sudske policije FBiH upriličena je danas na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu.

Šestomjesečnu obuku uspješno je završilo 28 kadeta koji su današnjim polaganjem zakletve počeli službu kao sudski policajci.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak izjavio je da svim policijskim strukturama u FBiH trenutno nedostaje 20 do 30 posto kadra, pa tako i Sudskoj policiji.

Dodao je da je ova generacija kadeta dobila visoke ocjene na Akademiji, te da je stvaranje kvalitetnih policijskih kadrova najbitnije za sigurnost građana u svim segmentima društva.

Direktor Sudske policije FBiH Dženad Grošo pojasnio je da ta institucija po sistematizaciji treba da ima 650 izvršilaca u FBiH i bilježi nedostatak u odnosu na obim poslova i nadležnosti jer opslužuju više od 50 pravosudnih institucija u FBiH.

Naveo je da su u toku procedure za prijem još 57 službenika, nakon čega bi trebali biti u stanju da zadovolje minimum standarda i dužnosti.