Home » U Sarajevu sutra počinje Evropsko prvenstvo u džudou za seniore do 23 godine

U Sarajevu sutra počinje Evropsko prvenstvo u džudou za seniore do 23 godine

Evropsko prvenstvo u džudou za seniore do 23 godine počinje sutra u Sarajevu, a takmičenje čiji je tehnički organizator Džudo savez Bosne i Hercegovine trajat će do 31. oktobra.

Na kontinentalnom šampionatu za seniore do 23 godine koje se održava u Areni Hills na Ilidži nastupit će više od 300 takmičara iz 40 zemalja.

Ova manifestacija još je jedno priznanje Savezu naše zemlje koji se proteklih godina istakao sjajnim tehničkim organizacijama velikih takmičenja, a ona je potvrđena i od strane Međunarodne džudo federacije (IJF), koja je saopćila da je Svjetsko prvenstvo za kadete održano u našoj zemlji ovog ljeta najbolje organizovano ikada u toj uzrasnoj kategoriji.

“Ponosan sam na uspješne tehničke organizacije velikih takmičenja koje je organizovao Džudo savez Bosne i Hercegovine. Pohvale i komplimenti nam gode i oni su najbolja preporuka za dobijanje organizacije budućih velikih takmičenja”, rekao je na današnjoj press-konferenciji predsjednik Džudo saveza Bosne i Hercegovine, Branislav Crnogorac.

Na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine našu domovinu predstavljat će ukupno 16 takmičara, sedam džudistkinja i devet džudista.

Prvi čovjek bosanskohercegovačkog džuda Branislav Crnogorac kazao je kako najviše očekuje od Anđele Samardžić i Huseina Gegića, te da bi jedna medalja ispunila njegova očekivanja od ovog šampionata Starog kontinenta.

“Jedna medalja ispunila bi naša očekivanja i potvrdila dobru formu i rezultate koje su naši takmičari ostvarili u ovoj godini. Naravno, treba reći i da će konkurencija na ovom EP-u biti izuzetno jaka i da će nastupiti najbolje mlade evropske judoke”, naglasio je Crnogorac.

  Težak poraz košarkašica BiH na gostovanju u Njemačkoj

Mlada bh. džudistkinja Anđela Samardžić ove godine se nalazi u izvanrednoj formi, što je potvrdila i odličnim rezultatima u proteklom periodu.

“U mojoj kategoriji će nastupiti 24 takmičarke, koje su ponajbolje evropske džudistkinje u ovoj konkurenciji, kada govorimo o seniorkama do 23 godine. Svakako ću nastojati da se kroz odlične nastupe domognem medalje kako bih na pravi način zaokružila ovu uspješnu sezonu”, kazala je Anđela Samardžić, reprezentativka BiH u kategoriji do 57 kilograma.

Husein Gegić će, kao i Anđela, nastupiti prvog takmičarskog dana Evropsko prvenstva, i to u kategoriji do 73 kilograma.

“Ovo je tradicionalno kategorija u kojoj nastupa veliki broj takmičara. Razlika između prvog i posljednjeg na ranking-listi uopće nije velika, no svakako ću nastojati da kroz kvalitetan nastup ostvarim što bolji rezultat i da najbolji način promovišem bh. džudo”, poručio je Gegić.

Žrijeb Evropskog prvenstva održat će se danas u 16 sati, a prvi takmičarski dan počinje sutra, 28. augusta, i to borbama u kategorijama -48 kg, -52 kg, -57 kg i -63 kg za džudistkinje te -60 kg, – 66 kg i -73 kg za džudiste.

Izvor: klix.ba