Home » U Travniku osnovano Udruženje fotografa BiH

U Travniku osnovano Udruženje fotografa BiH

U Travniku je osnovano Udruženje fotografa BiH koje okuplja vlasnike obrta iz oba bosanskohercegovačka entiteta. Cilj je zaštiti interese profesionalaca koji su godinama ulagali u opremu i redovno državi izmiruju sve obaveze. S druge strane, mogle se čuti na skupu Travniku, država je odlukom da se fotografisanje za lične dokumente obavlja isključivo u uredima CIPS-a ovu profesiju dovela do prosijačkog štapa. Osim, toga problem je i siva ekonomija.

uduzenje-fotografa
Veliki interes fotografa

-Ljudi koji se danas bave ovim poslom su u nezavidnom položaju. Fotografima u BiH je uskraćeno pravo na rad jer država je uzela taj posao. To je jedinstven primjer u Evropi. Za lične dokumente građane slika država. Mislim da država mora to izmjeniti i dati i nama pravo na rad,a građanima mogunost da biraju. – kazao nam je Šaban Bubalo, fotograf iz Maglaja i predsjednik Skupštine udruženja fotografa BiH.

U narednom periodu fotografi najavljuju kako će poduzeti konkretne korake kako bi ostvarili svoje pravo na rad, ali i zaštitili autorska prava jer brojni web portali nelegalno koriste autorske fotografije i za to ne plaćaju nikakvu naknadu.

Iskustva iz regije i Evrope

Na okupljanju fotografa mogla su se čuti sasvim drugačija iskustav iz regiona kada je u pitanju fotografisanje za lične dokumente. Tako u Srbiji i Hrvatskoj građani mogu birati između fotografisanja kod privatnih fotografa i u državnim uredima i tako je u većini zemalja Evropske Unije. Francuska je pokušala sa modelom koji je sličan ovom u BiH.

-Francuska je kao i BiH uzela fotografima hljeb iz ruku. Fotografi su tužili i izgubili na francuskim sudovima,ali su dobili presudu na Sudu u Strazburu i Francuska ih je morala obeštetiti. I mi ćemo ići ovim putem kao fotografi u Francuskoj i tužit ćemo na našim sudovima. – kazao nam je Ahmed Bajrić Blicko, jedan od članova novoformiranog Udruženja.

Bugojno-danas