Home » U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine obilježen Evropski dan pravosuđa

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine obilježen Evropski dan pravosuđa

Održavanjem svečanog kolegija, predstavljanjem rezultata rada koje je izložio glavni tužitelj Milanko Kajganić, kao i plana aktivnosti u narednom periodu obilježen je Evropski dan pravosuđa, koji se u velikom broju institucija u zemljama EU i Vijeća Europe obilježava 25. oktobra.

Tužiteljstvo BiH početkom naredne godine obilježava 20 godina rada i postojanja, te se u skladu s usvojenom Komunikacijskom strategijom realiziraju aktivnosti koje se odnose na suradnju s akademskom zajednicom, nevladinim sektorom, kao i predstavnicima žrtava i oštećenih u predmetima ratnih zločina i svim drugim osobama koje dolaze u kontakt sa tužiteljstvom.

U dosadašnjem radu Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnice protiv više od 6.500 osoba optuženih za kaznena djela iz nadležnosti tužiteljstva, od kojih je više od 1.000 osoba optuženo za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

  Srbija, BiH i Crna Gora dogovorile zajednička izviđanja mjesta mogućih grobnica

U predmetima ratnih zločina, u sudnicama je više od 13.500 svjedoka, od kojih su više od dvije trećine svjedoci tužiteljstva, dalo svoje iskaze i pomoglo utvrđivanju istine i na ovaj način su žrtve dobile priliku da kažu istinu o stradanjima koja su zauvijek obilježila njihove živote i živote njihovih obitelji.

Borba protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i odlučna borba protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i drugih kaznenih djela iz nadležnosti tužiteljstva, nastavit će se i u narednom periodu, na evropskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.