Home » U USK-u trenutno boravi oko 1.000 migranata, situacija u potpunosti pod kontrolom

U USK-u trenutno boravi oko 1.000 migranata, situacija u potpunosti pod kontrolom

U Unsko-sanskom kantonu trenutno boravi oko 1.000 migranata, a humanitarna situacija u potpunosti je pod kontrolom.

Predsjednik Kantonalne organizacije Crvenog križa USK-a Husein Kličić kazao je kako u Migrantskom centru Lipa trenutno boravi oko 350, dok je u Privremenom prihvatnom centru Borići smješteno oko 250 ljudi.

-Svima je osiguran dostojanstven smještaj, prehrambeni obroci, medicinska pomoć i sve druge životne neophodnosti. Također, imamo i 300 do 400 migranata na mikrolokacijama, koji su da tako kažem u stalnom pokretu i pokušavanju da se domognu željenih destinacija u zapadnoj Evropi. Sveukupna situacija je značajno poboljšana adekvatnim angažmanom Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima BiH, kako za migrante i građane, tako i brojne volontere na terenu – naveo je Kličić.

Iz Službe za poslove sa strancima također ističu da je trenutna situacija u našoj zemlji povoljnija u odnosu na prethodne godine. U četiri prihvatna centra na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo trenutno boravi oko 1.500 migranata.

– To je vjerovatno najmanji broj migranata u posljednje dvije – tri godine, tako da u potpunosti upravljamo situacijom. Početkom oktobra imali smo određeno povećanje priliva migranata, kada smo u centrima imali oko 3.000 ljudi. Sami vidite da se taj broj znatno smanjio i najvažnije ja da u Bosni i Hercegovini više ne govorimo o krizi, nego potpuno kontroliranoj situaciji – kaže zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Evidentirana je i određena promjena strukture migrantske populacije koja svoj put prema zapadnoj Evropi traži kroz Bosnu i Hercegovinu. Primijetan je manji broj državljana Pakistana, Bangladeša i još nekih zemalja, dok je došlo do određenog povećanja broja migranata iz afričkih zemalja.