Home » U Vijeću sigurnosti UN-a danas je debata o BiH, Schmidt i Cvijanović podnose svoje izvještaje

U Vijeću sigurnosti UN-a danas je debata o BiH, Schmidt i Cvijanović podnose svoje izvještaje

Vijeće sigurnosti UN održat će danas debatu o BiH, a predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović otputovala je u New York gdje bi se danas trebala obratiti na sjednici, a planirano je i obraćanje Christiana Schmidta.

Iako je prethodnih godina na sjednicama govorio ambasador BiH u pri UN-u Sven Alkalaj, ovaj put dolazi do promjene i za mikrofonom će biti Cvijanović (SNSD).

Cvijanović će pred Vijećem sigurnosti UN-a danas predočiti izvještaj koji je ranije premijer RS-a Radovan Višković uputio generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu.

Također, o situaciji u BiH planirano je da govori i svoj izvještaj pročita i visoki predstavnik Christian Schmidt. On je tokom prošlosedmičnog gostovanja na BHRT-u najavio da će prisustvovati sjednici.

U svom izvještaju, između ostalog, upućenom Vijeću sigurnosti UN-a, Schmidt je kritikovao izjavu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koja se odnosila na odbranu Bosne i Hercegovine.

Nakon što je taj dio izvještaja dospio u javnost, uslijedile su brojne reakcije vjerskog poglavara Kavazovića pa i bivšeg uleme Mustafe Cerića.

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zakazana je za 10 sati po njujorškom, odnosno za 16 sati po našem vremenu.

Izvor: klix.ba