Home » U Vranduku održana likovna kolonija “Stara Bosna” (FOTO)

U Vranduku održana likovna kolonija “Stara Bosna” (FOTO)

Proteklog vikenda u drevnom gradu Vranduku održana je 10. likovna kolonija pod nazivom „Stara Bosna“, koja je ove godine i jubilarna i  internacionalna, a posvećena je obilježavanju Dana Zeničko-dobojskog kantona. Kao i svake godine, organizuje se u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana, a organizator je Galerija „Preporod“ Zenica.

Svoja djela umjetnici su stvarali u prostorima oko muzejske, Imamovića kuće u Vranduku.

Cilj organizovanja likovne kolonije je da umjetnici na svoj način prikažu hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine, a najbitnije je to što se svake godine uključe i mlade osobe ( učenici), koji su zajedno s umjetnicima slikali, učili o slikarstvu i prikazivali, na svoj način, našu Domovinu.

Ove godine na koloniji je učestvovalo je 17 umjetnika iz Zenice, Travnika, Konjica, Breze, Mostara i Dubrovnika. Nakon završetka likovne kolonije slike ostaju u fundusu Galerije „Preporod“ Zenica i u toku godine će biti prikazane u gradovima odakle su umjetnici, učesnici likovne kolonije.

Iz galerije „Preporod“ zahvaljuju svim učesnicima, donatorima (Klas, Vispak, Fedi), Muzeju grada Zenice i predsjedniku BZK”Preporoda “, prof.dr.Sanjinu Kodricu, te direktorici Selmi – bez vas dragi umjetnici i bez podrške ostalih ne bismo mogli realizovati ovu Likovnu koloniju -, kažu iz Galerije„Preporoda“.

Organizatori se zahvaljuju i Uredu premijera na odobrenim sredstvima za 10.likovnu koloniju.

„Preporod“ će nizom aktivnosti i u narednim danima organizovati obilježavanja Povelje Kulina bana, Dana Zeničko-dobojskog kantona, kao i Dana bosanske pismenosti.

Izvor: Zenicablog