Home » U Zenici održan forum na temu “(Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona”

U Zenici održan forum na temu “(Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona”

“(Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona” bila je tema sinoć održanog foruma u Zenici, kojeg su zajednički organizovali Udruga Dinarica predstavnik WWF Adria u BiH, UG Fojničani Maglaj i Eko-forum Zenica, ispred koalicije za zaštitu prirode kantona.

Na forumu su učešće uzela planinarska udruženja iz Zeničko-dobojskog kantona i okoline koji su sudjelovali u diskusiji vezanim za zaštitu prirode.

Prisutni su imali priliku slušati u izlaganju Davora Šupukovića, tajnika Udruženja građana Fojničani, o aktivnostima vezanim za unapređenje zaštite prirode u kantonu, primarno kroz povećanje broja i površine zaštićenih područja.

– Mi smo u našem radu primjetili da imamo veliki otpor od ljudi na ovo što mi radimo za našu prirodu. Tu je veliki broj i uticajnih osoba. Imali smo jako ružna iskustva. Pretrpjeli smo veliki broj napada. Večeras želimo vama, planinarima, da predočimo ono što radimo na zaštiti prirode u BiH. Cilj je da se ujednimo i da se okupimo da zajednički radimo na zaštiti prirode. Nadam se da ćemo zajedno sa planinarskim društvima uspjeti se oduprijeti napadima jer šume su ključne u svemu ovome. Vi planinari ste svjesni toga i nadam se da možemo zajedno učiniti dosta toga kako bi zaštitili našu prirodu – istakao je Šupuković.

Nakon izlaganja i prezentacije Šupukovića prisutni su kroz dijalog i razmjenu iskustava pokušali ukazati na probleme sa kojima se susreću, ali i dogovoriti o zajedničkom djelovanju kako bi zaštitili prirodna bogatstva.

  Dan državnosti BiH: Predstavnici Vlade i Skupštine ZDK položili cvijeće na “Kamenom spavaču” (FOTO)

Na kraju je prikazan i kratki video film nakon čega je uslijedila večera i druženje.

Izvor: zenit.ba