Home » U Zenici održana misa ponoćka uz poruke potrebe otvorenosti i mira u danima Božića (FOTO)

U Zenici održana misa ponoćka uz poruke potrebe otvorenosti i mira u danima Božića (FOTO)

Crkva Svetog Ilije u Zenici sinoć je bila premala da primi sve vjernike koji su prisustvovali misi ponoćki, sa kojoj je poslana poruka da svaki vjernik u predstojećem najvećem kršćanskom blagdanu Božiću treba tražiti mir.

S crkvenim zvonima tačno u ponoć u crkvi Svetog Ilije u Zenici počelo je služenje mise ponoćke kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, a fra Marko Kepić, župnik crkve, poslao je poruke traženja mira i ljubavi u ovoj noći i predstojećem Božiću.

Kepić je kazao da svake godine ponavljaju iste poruke, ali da svaka godina predstavlja i prolazak vremena i da sa sobom nosi godinu iskustva i događaja. Svaka godina, prema njegovim riječima obilježi na neki način naš život i uvijek su vjerniku potrebna snaga i milost kako bi mogao koračati ovim svijetom.

“Večeras sebe osvješćujemo da bi mogli pristupiti ovoj tajni, a za to nam treba jedno – otvorenost. U Evanđelju slušamo da je Božiji dolazak došao na rubu ljudskih života, ali je došao nezapaženo na otvoreni svijet. Otvorenost zemlje s jedne strane, a s druge strane otvorenost neba. U noći se desila vedrina, nešto mistično, anđeli su došli i kazali ‘Mir ljudima dobre volje’. Oni su nagovijestili ljudima mir, a tamo gdje se desi otvorenost zemlje i otvorenost neba – događa se Božić”, kazao je Kepić.

Dodao je da otvorenost treba biti u svakom vjerniku kako bi primio poruku i ispunio se željom i mirom. Naglasio je da se večeras nebo otvara i da dolazi milost koja želi ispuniti svakog vjernika

“Svi znamo koliko živimo od spektakla i koliko je nadmetanja. Nekada ne obraćamo pažnju na stvarnost i večeras trebamo otići pred jaslice i vidjeti ko nam hoće pomoći i ko je došao na ovaj svijet. Božić nam je poruka da odahnemo. Ovdje smo večeras jer trebamo opuštenost i sigurnost. Kada odemo pred ove jaslice, Bog ništa ne govori, šuti, a mi mu pričamo o svemu. On dolazi da s nama živi odgovor i to je sva istina ovog događaja”, poručio je Kepić.

Svim vjernicima je čestitao predstojeći Božić, a druženje je nastavljeno u dvorištu crkve Svetog Ilije u Zenici.

Izvor: E.Mehić/klix.ba