Home » U Zenici održana promocija Priručnika za integriranje rodne dimenzije u srednje stručno obrazovanje (VIDEO+FOTO)

U Zenici održana promocija Priručnika za integriranje rodne dimenzije u srednje stručno obrazovanje (VIDEO+FOTO)

Priručnik za integriranje rodne dimenzije u srednje stručno obrazovanje nastao je u okviru projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” kojeg provodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlada Švicarske i SR Njemačke i kao rezultat pet modula treninga iz oblasti rodno odgovornog obrazovanja, koje je pohađalo 50 nastavnika i nastavnica iz srednjih stručnih i tehničkih škola iz Zeničko-dobojskog kantona, Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona.

U izradi ovog Priručnika učestvovali su upravo nastavnice i nastavnici učesnici ovih treninga i to u najvećem broju iz Zeničko-dobojskog kantona.

Tehnička škola Zenica, Srednja mješovita škola “Mladost” Zenica i Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Zenica danas su organizovali promociju ovog Priručnika u sali Tehničke škole Zenica.

U sklopu promocije održana je i manifestacija povodom Međunarodnog dana srednjoškolaca i srednjoškolki.

Kako je istakla Isabel Rapp, projekt menadžerica ovog projekta, svrha ovog Priručnika je da se ukaže na stereotipe koje moramo srušiti kako bi ostvarili svi ista prava.

– Ovdje smo vidjeli danas mnogo pozitivne energije i moramo tu pozitivnu energiju da iskoristimo i da nas ona podsjeti da imamo tu moć da promjenimo to stanje. U Bosni i Hercegovini sam upoznala jako mnogo snažnih i pametnih žena i ima toliko potencijala koji se može da tako kažem otključati kako bi se stvari promjenile – istakla je Rapp.

  Arnel Isak, ministar u Vladi ZDK, uputio čestitku povodom Dana državnosti

Isabelle Wyss, predstavnica Ambasada Švicarske, istakla je kako Ambasada Švicarske vrlo rado podržava ovaj projekat te da se zahvaljujući ovom Priručniku može boriti protiv različitih stereotipa.

– Naravno, to je jako bitno u stručnom obrazovanju i mislim da je jako bitno da se ono primjeni. Kao i u cijelom svijetu mislim da se ovim pravi veliki napredak i da mladi momci i mladi muškarci mogu da doprinesu tržištu rada i da na neki način podrže i drugu stranu u prilikama za posao – rekla je Wyss.

Neldin Trako, pomoćnik direktora JU Mješovita srednja škola Mladost Zenica, kazao je kako je ovaj datum Međunarodni dan srednjoškolaca i srednjoškolki izabran za promociju ovog Priručnika.

– Sadržaj Priručnika je uglavnom vezan za promociju rodne ravnopravnosti u srednjim stručnim školama i naravno da će koristiti našim uposlenicima na različite načine na osnovu uputa koje se nalaze u njemu – poručio je Trako.

Promoviranje rodne odgovornosti u obrazovanju preduvjet je postizanja ravnopravnosti žena i muškaraca u svim sferama života u društvu.

Cilj ovog Priručnika je da posluži kao alat nastavnom kadru prilikom relizacije nastavnih i vannastavnih aktivnosti i omogući uključenje jednakosti, različitosti i rodne perspektive, te unaprijedi profesionalnu orijentaciju učenika i učenica.

Izvor: zenit.ba