Home » U Zenici održana završnica projekta “Žena mora biti zdrava!” (FOTO)

U Zenici održana završnica projekta “Žena mora biti zdrava!” (FOTO)

 

Dana, 28.06.2022. godine u prostorijama Udruženja građana “Knjiga Izvor” upriličena je završnica projekta “Žena mora biti zdrava!” prigodnim edukativnim predavanjem za sve prisutne članice Udruženja.

“Projekat “Žena mora biti zdrava!” nastao je kao jedna vrsta završnog rada na Akademiji demokratije za mlade žene u organizaciji Žene za Žene International. Projekat je imao za cilj povećati svijest žena o važnosti samopregleda u cilju prevencije ranog otkrivanja i liječenja raka dojke, ali i važnost pregleda u preveniranju raka grlića maternice i raka pluća koji je sve učestaliji kod žena” – istakla je Emina Šehić, koordinatorica projekta i studentica medicine.

U ugodnom ambijentu i zoni sigurnoj za sva pitanja i nedoumice sve prisutne učesnice imale su priliku poslušati edukativno predavanje koje je za ovu posebnu priliku pripremila edukatorica na projektu, dr. Emina Letić.

“Predavanje je održano u prijatnoj i opuštenoj atmosferi, gdje su žene različitih dobnih skupina aktivno učestvovale u predavanju i pokazale svoj interes. Meni, kao predavaču, poseban utisak i feedback ostavilo je oduševljenje i podrška žena udruženja spram angažmana mladih u njihovoj zajednici te iskazivanje potrebe za više ovakvih ili sličnih projekata” – kazala je dr. Letić.

  Premijer ZDK-a Bašić otkrio kome će biti povećane plate, ulaganja i poticaji

Udruženje građana “Knjiga Izvor” Zenica aktivno djeluje na području grada Zenica već više od 25 godina. Ciljne grupe ove organizacije su prije svega samohrane majke i njihova djeca, a zatim djevojke, žene i djeca sa područja grada Zenica različitih obrazovnih profila, starosne dobi, nacionalnosti, vjera i socijalnih struktura. Njihova misija je da aktivno i proaktivno djeluju na društvo, prije svega obraćajući se ženi kao stubu društva nudeći joj mogućnosti afirmiranja, usavršavanja i napredovanja što teže postići kroz različite kurseve, projekte i programe.

Projekat “Žena mora biti zdrava!” sproveden je u saradnji sa Žene za Žene International i partnersku podršku NED – National Endowment For Democracy.

Izvor: Zenicablog