Home » U Zenici počeo petodnevni Kermes, tradicionalna “hajr čaršija”

U Zenici počeo petodnevni Kermes, tradicionalna “hajr čaršija”

Fondacija Turk-Bošnjak Kulturni centar organizuje u Zenici tradicionalni dobrotvorni Kermes-Hajr čaršiju, koji se održava od 18. do 22. maja na Kamberovića polju.

FOTO: direktno.ba
FOTO: direktno.ba

– Kermes je dio Osmanske tradicije, festival “činjenja dobra” drugima, a time i sebi i svojim najbližima. To je jedna vrsta okupljanja naroda na ulici ili kako ga Turci često nazivaju “hajr čaršija” – pojašnjavaju organizatori.

Ističu kako u Turskoj kermes traje i do mjesec dana, kada se ljudi angažuju u dobrovoljnom radu, neko sprema jela, neko pokloni ručne radove ili višak robe koja mu ne treba.

Brojni Zeničani posjetili su događaj na Kamberovića polju, gdje su po povoljnim cijenama kupovali odjevne predmete, uživali u jelima popit donera i tradicionalne baklave.

FOTO: direktno.ba
FOTO: direktno.ba

– Sada je sezona kermesa u cijeloj Turskoj, kao i kod Turaka u dijaspori. Dođite na kermes, hajr čaršiju, bilo kao posjetilac ili kao darodavac. Dođite da se družimo i bolje upoznamo, uživajte u tradicionalnim jelima iz Turske i Bosne. Pomozite oživjeti stari Osmanski, u Bosni zaboravljeni adet – poručili su organizatori.

Avaz