Home » U Zenici željeli spriječiti parkiranje vozila na trotoare pa napravili problem pješacima

U Zenici željeli spriječiti parkiranje vozila na trotoare pa napravili problem pješacima

Grad Zenica počeo je realizaciju projekta rješavanja stacionarnog saobraćaja na području grada, međutim očigledno da pri tome nisu razmišljali o kretanjima pješaka i rizičnih skupina društva trotoarima.

Postavljanje betonskih barikada na trotoar, kako bi se spriječilo parkiranje vozila, počelo je prije nekoliko mjeseci na području grada Zenice.

Realizacija ovog projekta nastavljena je danas u Štrosmajerovoj ulici, međutim nije dugo trebalo da mještani ukažu na problem postavljanja betonskih barijera na mjestima gdje je nemoguće kretanje pješaka, ali i trudnica, te osoba s invaliditetom.

– Jučer smo dobili poziv od jedne mještanke gdje navodi da je uzurpiran trotoar i da se sa dječjim kolicima mora kretat cestom. Otišao sam da pogledam o čemu se radi i da je tačno da je na pojedinim mjestima uzurpiran trotoar od strane izvođača radova, jer čunjevi nisu postavljeni kako treba. Moglo se pomknuti, a koji je razloga da to nije urađeno mogu objasniti ljudi koji su to postavljali. Mjesna zajednica će poslati dopis i tražiti da se ovo uradi onako kako Bog zapovijeda. Tražit ćemo od nadzornog organa da se ovi navodi provjere – kazali su iz Mjesne zajednice Trgovišće.

Reagovali su i iz Udruženja paraplegičara Zenice, a predsjednik UO Udruženja Harun Aliefendić je izjavio da se moraju poštovati uredbe o uklanjanju arhitektonskih barijera.

– Naravno, svaka vrsta zaprečavanja koja omogućava nesmetano kretanje građana je poželjna radi problema saobraćaja u mirovanju, odnosno parkiranju, ali rješenja koja vode da se onemogući sigurno kretanje trotoarima kao što je ovo nisu poželjna, te smo stava da postoje puno efikasnija i vizuelno prihvatljivija rješenja, poput uzdignutih ivičnjaka koji se primjenjuju u brojnim gradovima. Sigurno je da Zenica spada u red gradova s omogućenom pristupačnošću, što je zasluga dugogodišnjeg rada sa nadležnim organima i seže od 2011. godine, te smo mišljenja da treba slušati i tražiti mišljenja nevladinog sektora koji se bavi problematikom invaliditeta, te smo sigurno da se ovakve stvari ne bi dešavale – kazao je Aliefendić.

Na društvenim mrežama građani su iskazali nezadovoljstvo urađenim te su ukazali na puno jednostavnije i normalnije načine sprječavanja parkiranja na trotoarima.

Izvor: klix.ba