Home » U zeničkoj MZ Orahovica održana edukacija žena o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke

U zeničkoj MZ Orahovica održana edukacija žena o značaju ranog otkrivanja karcinoma dojke

Neformalna grupa zdravstvenih profesionalaca predvođenih dr. Eminom Letić i medicinskom sestrom Medinom Jusić, u suradnji sa MZ Orahovica, upriličili su edukaciju žena Orahovice na temu Rano otkrivanje karcinoma dojke.

– Svjesnost o ranom otkrivanju karcinoma dojke ovezano je s boljom stopom preživljenja ovog karcinoma. Poznato je da u društvima gdje je mentalitet ljudi razvijeniji i gdje je bolji skrining program, i kvalitetnija zdravstvena zaštita, imamo stopu petogodišnjeg preživljenja od preko 90%. Zato je cilj detektirati karcinom dojke dok je u ranoj i lokaliziranoj fazi. Zbog toga mi u BiH moramo insistirati na podizanju svijesti o značaju samopregleda dojke kao prvog koraka ka obraćanju pažnje na zdravlje dojki te redovnom obavljanju mamografskih pregleda za žene u dobi 50-74 godine. Moram istaknuti da je to u Zenici i ZDK, u odnosu na ostale sredine, u znatno većoj mjeri prisutno i institucionalno je organizirano što je za svaku pohvalu. Međutim, svaka dodatna edukacija žena, pogotovo u seoskim područjima, je dobra i korisna., kazala je dr. Emina Letić.

Karcinom dojke je najzastupljeniji karcinom u ženskoj populaciji i jedan od vodećih uzroka smrtnosti i onesposobljenosti kod žena.

– Pandemija COVID-19 dodatno je narušila komunikaciju između pacijenta i ljekara i dostupnost zdravstvenih usluga, to se naravno, odnosi i na preventivne preglede.  Za podizanje svijesti neophodno je mnogo razgovarati s pacijenticama, objašnjavati zašto je važna rana detekcija karcinoma, inspirirati ih uspješnim primjerima da se karcinom može preživjeti i približiti značaj svega. S druge strane, neophodno je izgraditi zdravstveni sistem koji će biti dostupan pacijentu kada je pacijent u stanju potrebe kao i zakonski obavezne skrining programe koji će pacijente “uvjetovati” da se brinu o svom zdravlju., dodala je dr.Letić.

  ZZO ZDK u prvih šest mjeseci uprihodio 109.219.373 KM, 12 posto više nego prošle godine

Predavanje se sastojalo iz pet cjelina: Općenito o raku dojke, epidemiologija i faktori rizika, moderna terapijska dostignuća vezana za rak dojke kroz case reports( uspješni primjeri zašto je danas stopa preživljavanja bolja u cilju osvještavanja onih koji su suočeni s dijagnozom o objektivnim ohrabrujućim pokazateljima), PREVENCIJA i SKRINING s posebnim osvrtom na samopregled, te praktično izvođenje, žena mora biti zdrava- nekoliko rečenica o drugim karcinomima kao sto je grlić maternice i karcinom pluća, te take home messages i diskusija.

– Meni, kao predavaču, poseban utisak i feedback ostavilo je oduševljenje i podrška žena iz udruženja spram angažmana mladih u njihovoj zajednici te iskazivanje potrebe za više ovakvih ili sličnih projekata., zaključila je na kraju dr.Emina Letić.

Izvor: Glasno.ba