Home » Udruge u SBK-u očekuju uskoro rješenja koja će olakšati život dijabetičarima

Udruge u SBK-u očekuju uskoro rješenja koja će olakšati život dijabetičarima

Dogovor koji bi trebao osigurati kvalitetniji život i liječenje oboljelih od dijabetesa postignut je danas u Novom Travniku na sastanku s predstavnicima Zavoda za zdravstveno osiguranje SBŽ-a, potvrdila je predsjednica Udruge za borbu protiv dijabetesa kod djece i mladih “Slatki svijet” iz Bugojna Merima Idrizović.

– Predstavnici ZZO-a pozitivno su odgovorili na sve naše zahtjeve, a među ostalim na to da se do specijalizacije endokrinologa osigura njegov dolazak iz drugih županija, da svi oboljeli u SBŽ-u dobivaju određeni broj trakica za mjerenje šećera u krvi, a pozitivna je reakcija i na inzulinsku terapiju pumpicama – kazala je Idrizović nakon sastanka, na kojem su predstavnici ZZO-a razgovarali s članovima udruga “Slatki svijet” iz Bugojna i “Slatkiš” iz Novog Travnika.

Kako je kazala, očekuje se da sve dogovoreno bude realizirano za oko tri mjeseca, do kada će udruge za potporu oboljelima od dijabetesa odustati od najavljenih prosvjeda.

Nezadovoljni pravima i položajem oboljelih od dijabetesa u SBŽ-u, udruge su najavljivale prosvjede kako bi ukazali na diskriminaciju oboljelih u odnosu na druge županije u Federaciji, te zatražili, među ostalim, osiguravanja trakice za mjerenje šećera za sve oboljele od dijabetesa, endokrinologa, proširenje esencijalne liste lijekovima koji su nužni dijabetičarima, te bolja savjetovališta u domovima zdravlja.

Iako ne postoji registra oboljelih od dijabetesa, udruge procjenjuju da u SBŽ-u ima više od 20 000 oboljelih od te bolesti.

(FENA) R.G.