Home » Udruženje generala BiH o izjavama Stjepana Kljuića

Udruženje generala BiH o izjavama Stjepana Kljuića

Udruženje generala oglasilo se saopćenjem u vezi s izjavama Stjepana Kljuića na FACE TV-u, u kojem navode da je bilo izuzetno tužno čuti da član bh.Vrhovne komande kaže da su pripadnici, jedne od ustrojenijih brigada Armije RBiH, 7.MSbbr/3.korpusa ARBiH “opljačkali” Vareš.

– Izuzetno je tužno bilo čuti da član naše Vrhovne komande kaže da su pripadnici, jedne od ustrojenijih brigada Armije RBiH, 7.MSbbr/3.korpusa ARBiH “opljačkali” Vareš. Samo ćemo iznijeti činjenicu da su jedinice Armije oslobodile Vareš od jedinica HVO koje su imale, u to vrijeme, punu saradnju sa tzv. VRS i sprječavale sve pokušaje oslobađanja teritorija RBiH – ističe se u saopćenju.

Trebalo nam je duže vremena, kaže se u saopćenju, da pokušamo shvatiti neke od izjava člana Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande OS RBiH, Stjepana Kljuića koje je izrekao u sinoćnjem gostovanju u emisiji Centralni dnevnik FACE TV.

– Odlučili smo da sa uvaženim Kljuićem ne ulazimo u raspravu iz razloga poštovanja njegove funkcije u navedenim institucijama Republike Bosne i Hercegovine, ali ćemo iz respekta prema historijskim činjenicama ispraviti izrečene krive navode – navode u saopćenju.

  Željeznice FBiH: Od 1. jula povećanje cijena usluga

Pojašnjavaju, da penzionisani generali Vahid Karavelić i Nedžad Ajnadžić, kao zarobljenici tadašnje JNA su razmijenjeni 13.maja 1992.godine, a ne u augustu 1992.godine kako je navedeno.

U augustu 1992.godine general Karavelić je bio član Generalšataba OS RBiH, a 01.septembra 1992.godine raspoređen na dužnost Zamjenika komandanta 1.korpusa Armije RBiH na čijem čelu se nalazio Mustafa Hajrulahović – Talijan.

General Ajnadžić je u augustu 1992.godine vršio dužnost Komandanta Podrinjske brigade ŠTO RBiH, u kojem periodu je radio na transformaciji jedinica i formiranju 101.bbr/1.korpusa čiji je u septembru postao i prvi komandant.

Posebno nas je pogodilo, dodaju, pominjanje naših preminulih prijatelja i saboraca od strane gospodina Kljuića.

– Obavještavamo ga ovom prilikom, da svake godine obilježavamo i odajemo počast prilikom godišnjica smrti generala Hajrulahovića, generala Šibera i generala Divjaka, zajedno sa njihovim porodicama, pripadnicima OS BiH, ministarstvima za pitanja boraca i prijateljima. A toga je i bio svjedok u par navrata prisustvujući obilježavanju godišnjica smrti  generala Hajrulahovića – navode u saopćenju iz Udruženja generala.

Napominju da će generali pomenuti u izjavama Kljuića tražiti gostovanje u istoj emisiji FACE TV, kako bi iznijeli lične stavove i odgovore na te izjave.