Home » UG ORI ‘Budi mi prijatelj’: Implementacija projekta ‘Sistematsko rješavanje problema nezaposlenosti Roma u Visokom’

UG ORI ‘Budi mi prijatelj’: Implementacija projekta ‘Sistematsko rješavanje problema nezaposlenosti Roma u Visokom’

Udruženje građana Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj” Visoko implementira novi projekat pod nazivom „Sistematsko rješavanje problema nezaposlenosti Roma u Visokom“. Projekat je finasijski podržan od Fonda otvorenog društva BiH.

-Kroz svakodnevni rad u UG ORI „Budi mi prijatelj“ Visoko obrati nam se određeni broj mladih, kao i starijih osoba, da im se napiše molba za posao kao i neke druge molbe npr. za jednokratnu pomoć i slično, te nas često ispituju za kurseve stranih jezika. Zašto to ne bi učinili sami?

Odgovor na ovo pitanje je da nisu upućeni ili nisu imali priliku da nauče kako sami sebi mogu otvoriti vrata u vidu zaposlenja i ostvarivanja određenih prava.

Projekat  je krenuo sa implementacijom, održavamo informativno-edukativne radionice  na kojima  učesnici mogu naučiti zašto, kako i gdje tražiti posao i kako pisati molbe, CV za posao, i ko može pružiti pomoć kroz projekat. Dajemo upustva kako da svojim zalaganjem dođu do zaposlenja odnosno ostvarenja svojih prava.

Svi  zainteresovani mogu doći u naše prostorije i da se prijave i postanu jedni od učesnika ovih radionica. Radionice su u toku, prema planu i programu imamo još radionica u augustu i septembru 2016. godine.

Na svakoj od  radionica trebalo bi  da prisustvuju predstavnici lokalne institucije biro za zapošljavanje koji mogu mnogo da doprinesu  radionicama. Također u sklopu projekta  održava se  i forum teatar predstava  pod nazivom „Ja hoću posao“ gdje  naši forum teatar glumci pripremaju  predstavu koju će izvoditi na radionicama i okruglom stolu.

Treća komponenta projekta se odnosi na sastanke sa predstavnicima institucija sa posebnim fokusom na Biro za zapošljavanje. Kroz projekat ćemo pokušati zainteresirati poslodavce triju visočkih firmi za programe sufinansiranja zapošljavanja Roma te ih ohrabriti da i sami apliciraju na sredstva predviđenja za zapošljavanje Roma.

U toku je i Javni poziv za učešće u Programu zapošljavanja Roma u 2016. godini. Te ovim putem pozivamo poslodavce i nezaposlene osobe iz ciljne grupe da se informišu o Programu radi eventualnog učešća.

Održat ćemo jedan okrugli sto na kojem ćemo također pozvati predstavnike institucija sa područja općine Visoko i zagovarati za uvođenje pozicije Romskog medijatora u Birou za zapošljavanje koji bi služio kao spona između zajednice ali i upoznavanje institucija o programima za Rome i zapošljavanja mladih – saopćeno je iz UG ORI “Budi mi prijatelj”.

Visoko.co.ba