Home » UKCS: Ministrica zdravstva KS zatražila smjenu direktorice Sebije Izetbegović

UKCS: Ministrica zdravstva KS zatražila smjenu direktorice Sebije Izetbegović

 

Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj zatražila je smjenu generalne direktorice Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebije Izetbegović, kao i članova Upravnog odbora UKCS-a, zbog haotične situacije koja vlada u zdravstvu na području Kantona.

 Ovo piše u prijedlogu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo upućenom kantonalnoj Vladi na čelu sa premijerom Elmedinom Konakovićem, a koji je „osvanuo“ zalijepljen na ulazu zgrade DIP-a u krugu bolnice Koševo.

„Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo upućuje Prijedlog zaključka Vladi Kantona Sarajevo: 1. Da se uputi zahtjev Federalnom ministarstvu zdravstva za razrješenje dužnosti članova Upravnog odbora JU Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo i rukovodstva na čelu s direktoricom dr. Sebijom Izetbegović, zbog izazivanja haosa u zdravstvu Kantona i šire, ugrožavanja života građana Kantona i šire, a radi ostvarivanja interesa privatnih lica i stranačkih kadrova, te sumnjivih privatnih zdravstvenih ustanova, kao što je Moja klinika“, navodi se u prijedlogu kantonalnoj Vladi, koji je navodno potpisala ministrica Ademaj.

U daljem obrazloženju prijedloga navodi se, između ostalog, kako je zdravstvo u KS „dezorganizirano, neracionalno i korumpirano“, te kako se „izmišljaju rukovodna radna mjesta za uhljebljenje određenih ljudi“, dok istovremeno čestiti i pošteni zdravstveni radnici rade za mizerne plaće.

„Iako je najveći broj zdravstvenih radnika opredijeljen da svoj humani poziv podredi potrebama i zahtjevima pacijenata, niko, pa ni takvi zdravstveni radnici, ne mogu biti ravnodušni na nerad i kriminal u neposrednom okruženju, a pri tome su u potpunosti nemoćni da nešto promijene ili da na takve pojave utječu“, istaknuto je u pomenutom prijedlogu.

Naravno, nije teško pogoditi da je „prijedlog“ koji je navodno 25. maja ove godine upućen iz Ministarstva zdravstva prema kantonalnoj Vladi – običan falsifikat.

Ipak, i ovaj lažni dokument zalijepljen na zgradi DIP-a jasno svjedoči o nezadovoljstvu uposlenika Kliničkog centra novim menadžmentom ove zdravstvene ustanove, kojim u posljednja četiri mjeseca rukovodi prof. dr. Sebija Izetbegović.

(Slobodna Bosna)