Home » Unija za održivi povratak i integracije u BiH prati utrošak javnih sredstava (VIDEO)

Unija za održivi povratak i integracije u BiH prati utrošak javnih sredstava (VIDEO)

Unija za održivi povratak i integracije u BiH provodi projekat kojim prati proces utroška javnih sredstava za održivi povratak u Bosni i Hercegovini.

Utvrđene su određene neregularnosti prilikom trošenja finansijskih sredstava za projekte, koji se realizuju u pogledu integracije i reintegracije povratnika i raseljenih osoba u BiH.

– Zbog toga smo do sada uspostavili komunikaciju i saradnju sa svim institucijama na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou kako bi dodatno utvrdili činjenično stanje na terenu. Na primjer, u Općini Rudo smo uočili problem da se nije izvršila elektrifikacija povratničkog naselja iako su obezbijeđena sredstava za tu namjenu, tako da su mještani još uvijek bez struje – izjavio je na pres-konferenciji koordinator aktivnosti na terenu Dženan Mašetić.

Dodao je da se kroz navedeni projekt teži doprinijeti dosljednoj primjeni Aneksa 7, a to znači implementiranje programa za rekonstrukciju, infrastrukturu, elektrifikaciju, zapošljavanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i obrazovanje.

Ovom prilikom asistentica na projektu Amila Mujić ukazala je da se projekt pod nazivom “Povećanje odgovornosti procesa utroška javnih sredstava za održivi povrataka u BiH” počeo implementirati u junu ove godine, a trajat će do oktobra.

– Unija ovim projektom želi pronaći način odnosno izgraditi određeni model kako bi se proces održivog povratka ubrzao. Smatramo da je to moguće transparentnom i namjenskom raspodjelom sredstava. U skladu s tim projektom je predviđeno praćenje utroška javnih sredstava u periodu od 2018. do 2021. godine kroz segmente infrastrukture, zapošljavanja i slično i u to u 20 općina širom BiH. To su općine u kojima je najviše izdvojeno javnih sredstava. Među njima su Kakanj, Vareš, Travnik, Pale, Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Goražde, Prijedor i Foča – poručila je Mujić.