Home » UNM Zenica započinje implementaciju projekta „Selektuj i recikliraj-profitiraj 2019“

UNM Zenica započinje implementaciju projekta „Selektuj i recikliraj-profitiraj 2019“

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) kreće sa implementacijom projekta „Selektuj i recikliraj – profitiraj 2019“, a radi se o edukativno-promotivnoj kampanji namjenjenoj romskoj populaciji sa područja grada Zenica.

Projekat se sastoji u održavanju 24 edukativne radionice, na kojima će stručni predavači polaznicima predstaviti pojam i načine odgovornog upravljanja otpadom koji nastaje unutar romskih naselja, kroz upoznavanje polaznika sa metodama selektivnog prikupljanja i odlaganja otpada sa ciljem njegove dalje reciklaže, a što bi u konačnici trebalo dovesti i do povećanja ekonomskog standarda romskih porodica. Projekat je izuzetno važan za romsku zajednicu iz razloga što odlaganje otpada unutar romskih naselja postaje sve veći problem, o kojem se mnogo ne govori, budući da je u sjeni drugih poznatijih problema – socijalne i zdravstvene zaštite, stambene problematike i slično. Problemom odlaganja odpada naročito je pogođen romski kamp u Banlozima, u kojem odvoz smeća već nekoliko godina ne vrši lokalno komunalno preduzeće.

Projekat se implementira uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, na čijem se čelu nalazi najmlađi, ali u dosadašnjem radu aktuelne vlade Zeničko-dobojskog kantona i najaktivniji ministar – Arnel Isak. Ministar Arnel Isak itekako je svjestan potreba romske zajednice sa područja grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, izuzetno je upoznat sa problemima sa kojima se pripadnici romske populacije susreću, te aktivno radi na njihovom rješavanju, u domenu rada ministarstva kojim rukovodi. Podrška rješavanju problema odlaganja otpada u romskim naseljima upravo je najbolji pokazatelj rješenosti ministra Isaka da konkretno pomogne zeničkim Romima.

  Opći izbori 2022: Pogledajte konačne liste sa imenima kandidata svih stranaka za Skupštinu ZDK

Izuzetno visok stepen empatije prema romskoj zajednici od strane mladog i uspješnog ministra Isaka naročito i ne čudi, budući da njegov otac, uspješni zenički privrednik i kantonalni poslanik, gdin Ramo Isak već duže vrijeme što privatno, što kroz poslanički rad, pomaže zeničke Rome, a najbolji dokaz za to je nedavno pokrenuta incijativa da se stanovnicima romskog kampa u Banlozima izgrade nove zgrade, a da se na lokalitetu ovoga kampa napravi industrijska zona.

Inače, UNM Zenica će i u narednom periodu veliku važnost pridavati razvoju ekologiju unutar romskih naselja, budući da se na ovaj način uz zaštitu životne okoline i zdravlja romske populacije, mogu pokrenuti i određeni oblici ekonomskih aktivnosti, te na taj način popraviti ekonomsko-socijalni položaj romske populacije.

UNM