Home » Upaljen narandžasti meteoalarm za četvrtak zbog obilnih padavina, moguće i poplave

Upaljen narandžasti meteoalarm za četvrtak zbog obilnih padavina, moguće i poplave

poplava

Upaljen je narandžasti meteoalarm u našoj državi zbog obilnih padavina, piše na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prenosi portal avaz.ba.

Kako je naglašeno, upozorenje se odnosi na četvrtak, 9. decembar i to za područja Hercegovine te centralne i jugozapadne Bosne.

– Prema današnjoj prognozi od 7. decembra 2021. za područje Hercegovine se prognozira 50 do 80 litara padavina po metru kvadratnom. Za centralnu i jugozapadnu Bosnu prognozira se 25 do 50 litara padavina po metru kvadratnom.

Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna i evakuacija. Djelujte u skladu sa svjetima koje su dali ovlašteni organi! Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama – naglašeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

I meteorolog Nedim Sladić, čije prognoze po običaju budu tačne, najavio je jučer da situacija nije nimalo dobra.

– Kad se svi parametri saberu i oduzmu, zaključak se svodi na isto. Nažalost, potkraj radne sedmice gotovo pa neizbježne poplave – objavio je Sladić.

Podsjećamo da su se građani u posljednje vrijeme nekoliko puta borili s poplavama.