Home » UPFBiH podržava hitne mjere koje je usvojilo ESV ZDK , a kojima će Vlada ZDK refundirati dio plaće za mart i cijelu plaću za april usposlenicima kompanija kojima je zabranjen rad

UPFBiH podržava hitne mjere koje je usvojilo ESV ZDK , a kojima će Vlada ZDK refundirati dio plaće za mart i cijelu plaću za april usposlenicima kompanija kojima je zabranjen rad

UPFBiH podržava hitne mjere koje je usvojilo ESV ZDK , a kojima će Vlada ZDK refundirati dio plaće za mart i cijelu plaću za april usposlenicima kompanija kojima je zabranjen rad – Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozdravlja spremnost Vlade Zeničko-dobojskog kantona da prihvati i relaizira neke od hitnih mjera koje je predložilo UPFBiH s ciljem pomoći privrednim subjektima da lakše prevaziđu krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Zeničko-dobojskog kantona  podržalo realizaciju mjera predloženih od strane Ministarstva za privredu ZDK,  koje je tražilo UPFBiH. Prva mjera koja će hitno biti realizirana je isplata plaća za uposlenike  privrednih subjekata kojima je zabranjen rad naredbom Federalnog štaba civilne zaštite na način da se plaće za mart finansiraju u iznosu od 50%, a za april  100%.

Druga usvojena hitna mjera je usmjerena na očuvanje likvidnosti preduzeća na način da se formira fond koji će isto omogućiti, a da Ministarstvo privrede vodi računa kroz program utroška sredstava da kreditno garancijski fond koji već imama ZDK, kao i fond koji će se formirati omogući sufinansiranje iznosa kamate za povučena sredstva, što će omogućiti privrednicima da povlače sredstva bez kamate i sa grejs periodom.

Također, ESV ZDK je zatražilo da Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK preispita  Pravilnik o refundaciji naknade plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK od 23.03.2020. godine  i da isti povuče za vrijeme važenja stanja prirodne nesreće izazvane korona virusom, a da prilikom izrade novog Pravilnika konsultuje i reprezentativno Udruženje poslodavaca FBiH.

Iz UPFBiH još jednom naglašavaju važnost socijalnog dijaloga, u kojemu su sve strane opredjeljene da zajednički, kroz dijalog dođu do kvalitetnih i adekvatnih rješenja kojima će biti zadovoljne svi učesnici socijalnog dijaloga. Vlada ZDK je prihvatanjem hitnih mjera predloženim od strane poslodavaca, pokazala istinsku opredjeljenost za rad u interesu čuvanja radnih mjesta i pomoći privredi da lakše prebrode posljedice pandemije izazvane koronavirusom.

Zenicablog.com