Home » Uplaćene stipendije u cjelokupnom iznosu za studente u ZDK

Uplaćene stipendije u cjelokupnom iznosu za studente u ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, donijela je odluku po kojoj će 1.263 studenta prvog i drugog ciklusa studija sa prebivalištem u ovom kantonu dobiti stipendiju za akademsku 2021/2022. godinu u iznosu od 750 KM.

Resorni ministar Spahija Kozlić rekao je da je za ovu namjenu izdvojeno jedan milion KM te da je iznos stipendije najveći do sada. Prošle godine stipendija je iznosila 485 KM.

Kako je jutros na svom Facebook profilu objavio Kozlić, stipendije su uplaćene na račune općina i gradova u ZDK.

– Na žiro račune općina i gradova u ZDK jutros su uplaćene stipendije Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport. Stipendije su uplaćene u cjelokupnom iznosu. Visina stipendija je do sada najveća i iznosi 750 KM, dok je za deficitarna zanimanja taj iznos 1.500 KM.

  U centru Zenice održan predizborni skup SDA (VIDEO+FOTO)

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dodjeljuje stipendije studentima iz ovog kantona po dva osnova. Pored Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, stipendije dodjeljuje i Ministarstvo za boračka pitanja koje je za ovu namjenu u 2022. godini izdvojilo 2,2 miliona KM, a stipendiju je dobilo 1.987 studenata iz boračke populacije. Stipendije ovog ministarstva iznose 800 KM za brucoše, odnosno 1.200 KM za studente viših godina studija, a isplaćuju se u osam rata.

U 2022. godini stipendije Vlade Zeničko-dobojskog kantona dobili su svi studenti koji su se prijavili na konkurs i ispunili formalno-pravne uslove.