Home » Uprava za indirektno oporezivanje BiH okončala postupak uništenja za ukupno 2.783 vozila

Uprava za indirektno oporezivanje BiH okončala postupak uništenja za ukupno 2.783 vozila

Uprava za za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) okončala je postupak uništenja za ukupno 2.783  vozila, a trenutno 279 motornih vozila ispunjava uslove za takav postupak, u skladu sa odredbama Uputstva o uništenju i ustupanju carinske robe, te je raspisan javni oglas za izbor ponuđača za njihovo uništenje, rečeno je Feni u toj upravi.

Krajnji rok za prijavu ponuda je 19. mart, kako je regulisano u samom javnom oglasu, a uništenje i otkup korisnih otpadaka vozila se provodi komisijskom predajom vozila ovlaštenim pravnim subjektima  za obavljanje usluge njihovog uništenja, te zbrinjavanja u skladu sa važećom regulativom.

– Postupanje UIO sa oduzetom robom, dakle i vozilima, određeno je u zavisnosti od konačnih sudskih odluka, ali i ispunjenosti uslova za puštanje u slobodan promet na teritoriji Bosne i Hercegovine. Kada su u pitanju vozila koja ne zadovoljavaju zakonske uslove za puštanje u dalji promet na teritoriji BiH, pokreće se postupak njihovog uništenja u skladu sa odredbama Uputstva o uništenju i ustupanju carinske robe – navode iz UIO.

Najpovoljnijom ponudom, prema navodima iz oglasa, smatrat će se ponuda u kojoj je ponuđena najviša cijena po kilogramu korisnih otpadaka i ostataka uništenja.

Iz UIO kažu da se oduzeta roba zbog povrede krivičnog i prekršajnog zakonodavstva iz propisane nadležnosti, smješta u centralno i pomoćna skladišta oduzete robe pri regionalnim centrima Banja Luka, Sarajevo, Mostar i Tuzla, na kojim lokacijama se u konačnici i vrši uništavanje.