Home » Ustavni sud donio presudu kojom je Odluka o taksama na isticanje firme koju je nametnula Općina Visoko neustavna!

Ustavni sud donio presudu kojom je Odluka o taksama na isticanje firme koju je nametnula Općina Visoko neustavna!

Nedavno smo objavili intervju sa Sabahudinom Ibrahimagićem v.d.rukovodiocem kantonalnog poreznog ureda Zenica u kojem smo aktuelzirali i problematizirali famozne komunalne takse koje Općine i Gradovi naplačuju privrednim subjektima.

Njihova visina i sama naplata su problem, a većina tih odluka završi na Ustavnom sudu FBiH. U javnosti se često putem medija bliskih vlastima zloupotrebljava i manipuliše informacijama vezano za ovakve odluke i namete koji su specifični i karakteristični za općine u gradove u kojima su na vlasti “nezavisni” načelnici i graonačelnici.

Kako saznaje Visoko.co.ba Ustavni sud FBiH je 18.04.2018.godine donio presudu U-5/17 kojom je Odluka o taksama na isticanje firme, a koju je donijela Općina Visoko proglašena neustavnom. Na neustavnost jednog u nizu nameta kojeg je Općina Visoko donijela na teret građana i privrednih subjekata u zadnje četiri godine ukazivali smo više puta, a sada je to zvanično uradio i Ustavni sud FBiH.

Uskoro će ova presuda zvanično biti objavljena i u Službenom glasniku.

Visoko.co.ba