Home » Ustavni sud FBIH neustavnim proglasio Zakon kojim je Rusmir Šišić smijenjen sa pozicije komesara u ZDK

Ustavni sud FBIH neustavnim proglasio Zakon kojim je Rusmir Šišić smijenjen sa pozicije komesara u ZDK

Ustavni  sud Federacije Bosne i Hercegovine je na svojoj najnovijoj, 379. sjednici, na dnevnom redu imao verifikacija obrazloženja odluka u više predmeta, te rješavanje predmeta U-23/23, kao i usvajanje zapisnika sa prethodne sjednice.

Prema informacijama portala Zenicablog iz samog Suda, slučaj 23/23 odnosi se na ustavnost donošenja Zakona u Zeničko-dobojskom kantonu, kojim je prošle godine smijenjen policijski komesar Rusmir Šišić.

Podsjećamo, tokom 2023. u nekoliko navrata je Vlada ZDK smjenjivala Šišića, sud ga je vraćao. Nakon što je Nezavisni odbor zatražio njegovu smjenu, Vlada ZDK je 12. jula prihvatila takav stav. Šišić je ekspresno reagirao prema sudu koji je zaustavio tu namjeru. No, u žalbenom postupku, sud je poništio privremenu mjeru.

Prethodno, Skupština Zeničko-dobojskog kantona izglasala je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona po kojem je komesar Rusmir Šišić automatski razriješen dužnosti te mu je oduzet čin generalnog inspektora.

Ustavni sud FBIH je sada ocijenio neustavnom retroaktivnu primjenu zakona, tvrdi izvor portala Zenicablog. Naime, u obrazloženju Rješenja po kojem je Šišić tada smijenjen je navedeno “kao razlog razrješenja neispunjavanja uvjeta koje tužitelj u vrijeme imenovanja po tada važećem Zakonu nije ni morao imati”.

Naime, Šišić je Rješenjem od 16. septembra 2021. godine imenovan za policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK na mandat od četiri godine i po tada važećem zakonu ispunjavao je sve uvjete. Zakon je promijenjen tek 2023. te se nije mogao odnositi na njega.

Nekoliko posljednjih izbora policijskog komesara u ZDK “dižu prašinu” i imaju sudske epiloge. Šišićev prethodnik, Semir Šut, smijenjen je na sličan, odnosno gotovo identičan način, ali njegova smjena nije imala sudski epilog.

I Šišićev nasljednik, Admir Gazić, izabran je u “sudijskog odbrojavanju”, nekoliko sati prije nove promjene vlasti. Naime, odlazeća garnitura predvođena premijerkom Amrom Mehmedić, koja je pokrenula proceduru Šišićeve smjene, imenovala je Admira Gazića nekoliko sati prije skupštine na kojoj je izglasano nepovjerenje.

Šta će nova vlada ZDK učiniti sad s Gazićem, kojeg nije ni izabrala, te ovakvom odlukom Ustavnog suda, da li će Šišić biti vraćen ili ne, pokazaće dani pred nama.

Izvor: Zenicablog