Home » PD PSBiH: Usvojen prijedlog da osobe s invaliditetom preko 80 posto imaju pravo na označena parking mjesta

PD PSBiH: Usvojen prijedlog da osobe s invaliditetom preko 80 posto imaju pravo na označena parking mjesta

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Riječ je o prijedlogu Kluba zastupnika DF-a kojim je zatraženo da osobe sa invaliditetom preko 80 posto imaju pravo na znak pristupačnosti i mogu parkirati na označena parking mjesta.

Do sada su to pravo ostvarivale osobe sa invaliditetom od 100 posto.

Zastupnici su podržali imenovanje pet članova članova Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH.

Za ovu tačku su glasala 23 zastupnika, 13 je bilo protiv, a četiri suzdržana. Istu odluku treba potvrditi i Dom naroda PSBiH. Za imenovanje su predloženi Azra Alajbegović, Nemanja Kovačević, Zlatko Brkić, Adis Drnda, Zoran Petrović.

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2022. godinu odbijen je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Protiv ovog izvještaja je bilo 25 zastupnika, osam je glasalo za, a sedam je bilo suzdržanih.

Na sjednici se raspravljalo i o izvještajima BHRT-a, finansijskom poslovanju, realizaciji programa za prošlu godinu te finansijskom i programskom planu za ovu godinu. Izvještaji nisu dobili podršku jer nije postojala entitetska većina iz RS-a.

Izvor: Klix