Home » Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju u FBiH

Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju u FBiH

Vlada Federacije BiH je na današnjem zasjedanju u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, utvrdila i u parlamentarnu proceuduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH.

Kako je obrazloženo, cilj izmjena i dopuna je prilagođavanje zakonodavnog okvira potrebama investitora radi stvaranja što boljeg i efikasnijeg gospodarskog ambijenta u Federaciji BiH, navodi se u priopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izmjenama i dopunama ovog zakona predviđeno je osnivanje komore inženjera u građevinarstvu Federacije BiH, a s ciljem unaprjeđenja uvjeta za obavljanje stručnih poslova u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektiranja, građenja građevina i zahvata u prostoru i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju. Svrha komore je ostvarivanje interesa inženjera arhitektonske, građevinske, geodetske, strojarske, elektrotehničke i prometne, kao i drugih koji sudjeluju u sektoru građevinarstva.

Ovim zakonskim rješenjima, pored ostalog, propisuje se provođenje postupka izdavanja e-dozvola u oblasti građenja. Bolji uvjeti poslovanja pružit će mogućnost investitorima da lakše dobiju dozvole, odnosno da se unaprijedi funkcionalnost sustava i upravnih akata.

Također, otklonit će se i potreba da podnositelji zahtjeva osobno posjećuju pojedine institucije, što će značajno smanjiti vrijeme potrebno za dobivanje dozvola. S ciljem olakšavanja investitorima i omogućavanja da što brže dođu do potrebnih akata o građenju, izmjenama zakona predloženo je i skraćenje rokova za izdavanje akata o građenju.

Na projektu e-sustava je aktivno radilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja, u suradnji s USAID-om, s obzirom na to da važeći zakon ne sadrži odredbe za uvođenje elektronskog sustava izdavanja dozvola u oblasti građenja.

Inače, radi se o propisu koji je, između ostalih, Vlada povukla iz Parlamenta, a za koji je Ministarstvo zatražilo nastavak parlamentarne procedure, te je na današnjoj sjednici razmatran i utvrđen.