Home » Veća otkupna cijena maline u odnosu na prošlu godinu

Veća otkupna cijena maline u odnosu na prošlu godinu

U Udruženju poljoprivrednih proizvođača Zeničko – dobojskog kantona, procjenjuju da je ova godina relativno dobra za malinare. Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, pod zasadima maline i kupine je 650 hektara zemljišta u ZDK, a malinarstvom se bavi 3.500 proizvođača, ne računajući članove domaćinstava.

“Ove godine i otkupljivači su ponudili povoljniju otkupnu cijenu tako da su trenutne procjene, kako će kilogram maline biti od 2,50 maraka po kilogramu pa i više, zavisno od otkupljivača”, izjavio je danas za RTV Zenica, Nermin Marušić, predsjednik kantonalnog Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Ovo bi mogla biti barem solidna cijena za proizvođače maline, dodao je Marušić, podsjetivši da oni i ove godine mogu računati i na poticaje sa lokalnog i kantonalnog nivoa.

Komentirajući stanje u malinarstvu u ovoj u odnosu na prošlu godinu, Marušić nije mogao preciznije o tome, koliko je proizvođača odustala od ove grane poljoprivrede. Dodao je, kako se može govoriti do 50 posto manje zasada maline u ovom kantonu, prije svega zbog prošlogodišnjih problema u plasmanu i niskoj, destimulativnoj otkupnoj cijeni.

Zenicainfo.ba