Home » Vedra priča sa Zapada

Vedra priča sa Zapada

Udruženje za  razvoj planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice i Institut za zdravlje i sigurnost hrane kao partneri projekta realizovali su u nedjelju, 03.04. godine treću turu Zeničkih horizonta 2016.

Koliko je ovaj projekat zaživio i koliko se prepoznaje u zajednici govori brojka od 205 učesnika, dosada rekordnog broja planinara, planinara u nastanku te ljubitelja prirode i druženja. U 7.30, sa polazne tačke, glavne autobuske stanice zaputila su se četiri autobusa učesnika Vedrove kolone.

Vedro

Zapadna tura ove godine imala je početnu tačku selo Jastrebac. Da se radi o dobroj organizaciji, pokazalo se odmah na početku gdje su četiri autobusa sigurno i bez pometnje u saobraćaju dovezla učesnike u selo. Koliko je ovo područje atraktivno govori činjenica da je ovo područje Udruženje „Vedro“ izabralo za liniju projekta „Via Dinarica“, te uradilo markiranje staza koje su dobro došle i u ovom slučaju.

Iz Jastrebca vodiči su dalje poveli preko Pašinca prema vrhu Lisca na kojem se nalazi relej od kojeg se pruža prelijep pogled prema gradu. Učesnici kolone koristili su buđenje prirode i prelijepe prizore livada prekrivenih proljetnim cvijećem za fotografisanje Tokom pauza i odmora, vodiči su predstavljali okolna sela i planinske masive prema kojima se pružao pogled. Nakon više pauza, gdje se iskoristio sunčan i topao dan za odmor i opuštanje, krenulo je spuštanje prema Gradištu gdje su čekali autobusi koji su učesnike odvezli nazad prema gradu.

Kao i svaki put, i u ovoj koloni struktura učesnika je bila šarenolika. Učešće su uzele cijele porodice sa po četiri i više člana. Najmlađa učesnica sa svojih 6 i nastariji učesnik sa skoro 80  godina, zajedno sa ostatkom kolone za 9 sati, koliko je trajala tura, prešli su oko 18 kilometara i napravili preko 39 000 koraka. Učesnici su se i ovaj put ponosno fotografisali sa organizacijskim timom kako bi dokazali učešće na izletima i time osigurali najavljenu nagradu. Organizacioni tim Vedra na čelu sa Harisom Adilovićem i glavnim vodičima Željkom Knezom i Bernardinom Kapom u saradnji sa Gorskom službom spasavanja stanica Zenica, osiguravali su današnji izlet i koristili priliku da educiraju nove članove kolona o odijevanju, kretanju, hranjenu i ponašanju u prirodi. Učesnici su došli iz drugih gradova i dijelili sa zeničanima ljubav prema Gradu. Hvala Travniku, Ilijašu, Visokom i Kaknju što su opet bili dio naše kolone.

Vedro

Sa krajem dana, pred zalazak sunca na strani kojom je pohodila Vedra kolona, uz dozu  zdravog umora i zaliha pozitivne energije, najavljeno je druženje i slijedeće nedjelje, 10.04. kada se kolona kreće sjevernom stranom iz sela Gladovići, preko Kraljevina prema Smetovima i silaskom u grad onih spremnijih. Za one koji se ipak odluče da je do Smetova dovoljno šetanja, bit će obezbijeđen prevoz prema gradu.

redakcija