Home » Veleposlanstva zapadnih zemalja i EU upozorili vlasti RS da se kreću slijepom ulicom

Veleposlanstva zapadnih zemalja i EU upozorili vlasti RS da se kreću slijepom ulicom

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj je dodatni korak eskalacije. Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja daytonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijele regije, te ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, navodi se u zajedničkoj izjavi veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Italije i Izaslanstva Europske unije/Ureda posebnog predstavnika EU u BiH o današnjoj odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

Kako se ističe u izjavi, povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija će ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije.

  Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH danas se obilježava Dan ašure

-Političari u RS i oni u FBiH imaju prilike nastaviti dijalog i hitno pronaći rješenje. Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podjela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se također može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor. Fokus sada treba biti na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU, zaključuje se u Zajedničkoj izjavi veleposlanstava Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Italije i Izaslanstva Europske unije/Ureda posebnog predstavnika EU u BiH o današnjoj odluci Narodne skupštine RS.