Home » Velika Čevljanska korida bit će održana 28. jula

Velika Čevljanska korida bit će održana 28. jula

Na Čevljanskom polju u nedjelju, 28. jula, bit će održana 72. tradicionalna korida, na kojoj se dugi niz godina okupi više od 50.000 posjetilaca.

Besim Gljiva, predsjednik upravnog i organizacionog odbora ove tradicionalne manifestacije, vjeruje da će se i ove godine okupiti približan broj Bosanaca i Hercegovaca, ali i gostiju iz cijelog regiona.

– I ove godine Čevljansko polje, na radost brojnih, bit će domaćin najveće koride na Balkanu. Organizacija zahtjeva puno formalno-pravnih priprema, kao i tehničke organizacije. Nije nimalo lako sve organizirati na površini od 15 hektara isključivo privatnog zemljišta u općini Ilijaš, a da na kraju svi odu veseli i nasmijani. Znate koliko je teško organizirati svadbu od 300 zvanica, a zamislite kada brinete o 50.000 ljudi. Ove godine će akcenat biti na ekološkom aspektu, kako bi se sačuvao sam prostor i okolina gdje se održava manifestacija. Čevljanovići su prerasli u svojevrsnu turističku atrakciju, i kao takvi su poznati širom Evrope – kaže Besim Gljiva koji ističe veliko zalaganje članova udruženja Tradicionalna Čevljanska korida, koje je organizator cijele manifestacije.

Alfa i omega Čevljanske koride ističe da je cilj same manifestacije prije svega da se sačuva kultura i tradicija naroda sa šireg prostora BiH.

– U svom programu Čevljanska korida sadrži veliki broj tradicionalnih disciplina. Bosansko narodno kolo, bacanje kamena s ramena, trke pješaka, nastup KUD -a, raznovrstan muzički program, i, kao pečat na sve, tradicionalne borbe bikova. Na Čevljanovićima nastupaju samo najbolji bikovi sa prostora BiH i šire, a sve u skladu sa pravilnikom Državnog ureda za veterinarstvo BiH. U subotu, 27. jula, bit će održan pripremni dio programa sa turnirom u malom fudbalu i polufinalnim borbama bikova. Ostale detalje ćemo objaviti u narednom periodu, kako budu tekle pripreme. Dobro nam došli – poručuje na kraju Besim Gljiva.