Home » Velika nestašica jaja u BiH, cijene pakiranja i do 10 KM

Velika nestašica jaja u BiH, cijene pakiranja i do 10 KM

Skoro poskupljenje, ptičja gripa ili nestašica, ma što bio razlog, ali u trgovinama diljem BiH sve je teže pronaći jaja. Posebno je alarmantna situacija u Zenici gdje danima vlada nestašica, a rijetkost je i pronaći pakiranja od šest ili deset komada.

One koji ih i nađu dočeka šok u obliku cijene koja se kreće i do deset maraka. Kako navode, prije samo nekoliko sedmica cijena pakiranja od 30 jaja bila je oko 6,60 KM, a danas je porasla na skoro osam KM.

Na sarajevskim tržnicama pakiranje od 30 komada moglo se kupiti za šest, sedam ili osam KM, a cijena je ovisila o klasi i veličini jaja. Trenutna cijena ove namirnice je sedam, osam i devet, a na nekim mjestima čak deset maraka. Pakiranje od 30 jaja klase A u tržnim centrima košta od 6,80 do 7,90 KM, a klase M 7,20 KM.

  Najviše u Zenici, Foči i Doboju: Ponovno brojanje glasova sa nekoliko desetina biračkih mjesta

Objašnjenja prodavača bila su podijeljena, dok su jedni tvrdili kako slabo ide prodaja pakiranja od 30 komada te da su se zbog toga odlučili za prodaju manjih pakiranja, drugi tvrde da je razlog nestašice pojava ptičje gripe. Kako je kazala radnica  u jednoj zeničkoj trgovini, jaja nemaju u prodaji jer ih je nemoguće nabaviti, prenosi Vitez.info.

Peradari u Bosni i Hercegovini tvrde kako su sve izvjesnija poskupljenja i nestašica konzumnih jaja u našoj državi, nakon što je taj scenario već zabilježen u zemljama Evropske unije.

 Fokus.ba