Home » Veliki odziv građana na Humanitarnom bazaru za pomoć narodu Palestine

Veliki odziv građana na Humanitarnom bazaru za pomoć narodu Palestine

Građani Sarajeva, predstavnici humanitarnih organizacija iz Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici međunarodnih humanitarnih organizacija u BiH, posjećuju Humanitarni bazar za narod Palestine koji je danas otvoren u Sarajevu. Dvodnevni bazar organizuju Udruženje civilnih žrtava rata “Svjetlost“ i Palestinska zajednica u BiH, a cilj je pomoći palestinskom narodu.

Kupovinom hrane koju su pripremili vrijedni članovi Udruženja, a koju donose i građani, prikuplja se potreban novac za građane Palestine.

Organizatori kažu da je to simbolična pomoć, ali da to rade u ime civilnih žrtava rata u BiH, onih koji su preživjeli genocid, etničko čišćenje, okupaciju i koji dobro znaju kako je biti bez osnovnih životnih resursa – hrane, vode, struje.

Predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata “Svjetlost“ Marisa Ahmetović kazala je da će pomoć koja će biti prikupljena biti upućena narodu Gaze kao znak podrške njihovoj borbi za opstanak.

–  Mi kao mravi sakupljamo mrvice, a to što radimo možda je malo, ali to malo vjerujem da narodu Gaze znači puno – istakla je Ahmetović.

Solidarnost s narodom Palestine iskazala je i Fazila Bahtanović iz sela Kovanj kod Rogatice. Iako je civilna žrtva rata, bez noge, čula je za Humanitarni bazar te je čitavu noć kuhala i napravila 150 zvrkova pite.

Organizatori Humanitarnog bazara za narod Palestine očekuju dobar odziv građana i humanitarnih organizacija. Bazar će biti otvoren i sutra od 9 do 18 sati u ulici Sutjeska 24.

Palestinska zajednica u BiH ima humanitarni fond, te će novac prikupljen tokom Humanitarnog bazara biti proslijeđen narodu Palestine.