Home » Veliko interesovanje za zenički atletski miting

Veliko interesovanje za zenički atletski miting

Međunarodni atletski miting  “Zenica 2016.”, koji se ove godine održava po sedmi put, postao je hit među atletičarima širom svijeta, i na atletskom stadionu Sportsko-rekreativnog parka Kamberovića polje ove godine ugostiti će više stotina atletičara i atletičarki iz 16 zemalja, Hrvatske, Srbije, Italije, Egipta, Ukrajine, Kenije i drugih zemalja regiona, te najbolje atletičare i atletičarke Bosne i Hercegovine.

Organizacijski odbor ove manifestacije odlučio je da se miting održi u srijedu 01.juna, a pripreme za njegovo održavanje teku prema planiranim aktivnosti vrijednih organizatora iz Atletskog kluba „Zenica“, tako da će “grad sporta” spremno dočekati brojne akuelne atletske zvijezde.

Najatraktivnije discipline mitinga trebale bi da budu utrka na 800 metara za muškarce, zatim bacanje kugle i koplja, ali već sada se može reći da će gotovo sve dicipline, koje su planirane programom, biti pravi hit za ljubitelje atletike. Organizatorima pristiže veliki broj prijava vrhunskih atletičara, koji bi željeli nastupiti na mitingu, i ovo natjecanje bi moglo nekolicini najboljih omogućiti i nastup na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Brazilu. Oni najbolji, koji su već obezbjedili vize za Olimpijadu žele u jakoj konkurenciji provjeriti svoju formu i vidjeti koliko njihovi sadašnji rezultati zaista vrijede.

Naravno na listi učesnika su najbolji zenički atletičari i evidentni olimpijski kandidati u Brazilu, trkač Amel Tuka, bacači kugle Mesud Pezer i Hamza Alić, ali i potencijalni olimpijac Dejan Mileusnić, koji će ovog vikenda na mitingu u Varšavi da pokuša obezbjediti nastup na narednom olimpijskim skupu. Na mitingu definitivno će se pojaviti nekoliko atletičara koji su redovni na nastupima u okviru “Dijamantske lige”, ali većina njih još uvijek nastoji da obezbjedi norme za nastup na Olimpijskim igrama.

“Za naš miting vlada izuzeno veliki interes i obzirom da smo ograničeni sa brojem disciplina i takmičara ovo je izuzetno priznanje za nas. Dolaze atletičari koji imaju rezultate među tri najbolja u utrkama ‘Dijamantske lige’, doći će nam trkači iz Kenije, Italije, Egipta, iz susjednih zemalja, gotovo da ćemo imati predolimpijski miting”, rekao nam je direktor zeničkog atletskog mitinga, Aziz Kevelj.

Uslovi za održavanje ovogodišnjeg 7. Međunarodnog atletskog mitinga “Zenica 2016.” su odlični, a generalni pokrovitelj manifesatcije je uprava Grada Zenice.

FENA