Home » VIDEO: Ganić otvoreno – Neke općine novac za smanjenje zagađenja koriste za kupovinu displeja

VIDEO: Ganić otvoreno – Neke općine novac za smanjenje zagađenja koriste za kupovinu displeja

Zeničani su u borbi protiv problema koji ih godinama tišti, nastojeći zaštititi makar zdrav razum, o svome zraku odavno počeli i viceve pričati. Crni humor međutim ne rješava  problem niti ga otklanja.

O zagađenom zraku, ali i o drugim problemima koji muče stanovnike Zeničko-dobojskog kantona, kao i o planovima za rješavanje tih problema razgovarali smo s premijerom kantona Mirzom Ganićem u emisiji Dobar dan BiH, koja se emitira svakim radnim danom od 17 sati na Hayat TV.

Ističe kako je globalno jako zabrinut za trenutno stanje kada je u pitanju zagađenje zraka, ali da se kanton na čijem je čelu izdvaja od ostalih po postupanju u slučaju prekomjernog zagađenja zraka.

  • Zeničko-dobojski kanton je regulisao načine u slučaju zagađenja zraka. Ono što nas razlikuje od drugih kantona jeste da smo pravilnikom definisali obaveze i odgovornosti prvih koji trebaju da to pokrenu. Prvo načelnici i gradonačelnici trebaju to pokrenuti. Pravilnik je definisao da imaju operativni štabovi koji to trebaju, kada se podaci u određenom dijelu zagađenja zraka pokažu u određenim omjerima koji su definisani, tad se aktivira taj štab kojim rukovode upravo načelnici/gradonačelnici koji dalje poduzimaju mjere proglašenja stanja – kaže Ganić i u nastavku poručuje građanima da kanton sve radi što je u njegovoj moći:
  • Tamo gdje je zrak zagađen, građani trebaju znati da se poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se to smanjilo.

Nakon što se iz centra Zenice uživo u emisiju javila naša novinarka Amina Bešo, gdje je razgovarala s Samirom Lemešom o trenutnom stanju zraka u Zenici, Ganić je kazao kako kao premijer kantona nema nikakvih podataka da je u Zenici proglašeno bilo kakvo stanje pripravnosti ili uzbune.

  • Trenutno nisam upoznat niti imamo zvanične informacije da je poduzeto bilo šta. Ono što je važno napomenuti što je urađeno od strane kantona jeste da su izdvojena značajna sredstava. Zaista moramo posvetiti pažnju na utrošku sredstava. Neke općine taj novac troše da kupuju displeje na kojima će sebe reklamirati.

Na pitanje naše voditeljice šta se radi na prevenciji zagađenja zraka, kratko je odgovorio: „Nažalost, ništa.“

Početkom 2017. godine gradonačelnik Zenice obećao je novi sistem grijanja na gas, kazao je da neće biti izgrađen prije 2018. U 2020. smo ali o tom projektu ni traga ni glasa. Premijer ZDK to komentira kao lahko obećanje koje će teško doći do realizacije.

Hayat
  • Neki ljudi su lahki na obećanjima, a jako teški na realizaciji. Mi danas nemamo realizaciju takvog projekta, i grijanja nema u Zenici. Kada temperature idu ispod nule upitno je da li će građani imati centralnog grijanja. Nama su puna usta Zelenih gradova, međutim ne radi se ništa – mišljenja je Ganić.

Jedan od projekata koji bi, između ostalog, djelovao i na smanjenje količine štetnih materija u zraku je rekonstrukcija kantonalne bolnice koja bi podrazumijevala i zamjenu postojećeg sistema grijanja na ugalj sistemom na gas.

Za taj projekt federalni paralment je osigurao novac, međutim rekonstrukciju i cijeli projekat koči upravo gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, tvrdi Mirza Ganić.

  • To je već poznata priča, ali zaista važna građanima da prenesmo istinu. Kantonalna bolnica Zenica je jedna od ustanova koja dugo vremena nije imala ulaganje i rekonstrukciju. Vlada kantona je pokrenula značajne aktivnosti u kojima je uložila sredstva, 11 miliona eura kredita. Kada govorimo o Zelenom gradu onda je to najveći interes Grada Zenice. S druge strane imamo ljude kojima to nije interes, kao što je to Gradska Uprava Zenice i gradonačelnik Fuad Kasumović. Kantonalna bolnica Zenica predstavlja jednu od najvećih firmi u Zenici u kojoj radi 92% radnika iz Zenice, preko 1600. Zeničko-dobojski kanton ima veliki broj općina, ali najveći broj stanovništva dolazi iz Zenice – otvoreno govori Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Iz cijele Bosne i Hercegovine mladi odlaze.

Svjedoci smo da u Zeničko-dobojskom kantonu ima općina iz kojih su usljed propadanja velikih industrijskih giganata ti odlasci posebno naglašeni.

Premijer je naveo nekoliko stvari koje je kanton poduzeo kako bi smanjio taj broj, ipak tvrdi da povratnu informaciju o učinku nemaju.

Hayat
  • Globalna je pojava u BiH da mladi odlaze, to je prisutno i u ZDK i općinama. Mi nastojimo kroz podršku razvoja privrede i podršku konkurentnosti naše privrede da ojačamo naš sektor, s ciljem da kad ojačamo, da privreda može ulagati više u radnu snagu i plaće radnicima kako bi se spriječio odlazak. Međutim, koliko su mjere prihvaćene nemamo povratnu informaciju. Mi se zaista trudimo u moći koja je u našoj nadležnosti, kako bi napravili privredni ambijent bez kojeg nema razvoja BiH i kantona.

Pored svega, premijer zadovoljan učinjenim u dosadašnjem mandatu ali ukratko je naveo i zbog čega tako misli.

– Cijeneći da smo imenovani 27. marta 2019. godine i da je taj dan usvoje budžet a da smo na kraju 2019. imali kreiran i usvojen budžet. Mi danas smo riješili Plavu vodu, prostorni plan, definisali smo akcionni plan, riješili smo isplate radnicima… Smatram da smo uspjeli. Boračke populacije smo pomagali od stambenog zbrinjavanja do zapošljavanja, ono što je važno napomenuti da smo svim studentima dodijelili stipendije koji su zadovoljili uslove, to je nešto što ja kao mlad čovjek moram da istaknem i pohvalim se.

Kad govorimo o odlasku kadrova, ne možemo da se ne dotaknemo prava radnika.

Zenicatrans je još jedna, nažalost, tužna priča iz Zenice.

Ovo je još jedan problem u nadležnosti Gradske uprave, ali taj problem pogađa mnoge građane kantona čiju vladu predvodi upravo Ganić.

Premijer je izrazio spremnost na pomoć nakon što djeluju oni koji trebaju, misleći na gradonačelnika Fuada Kasumovića i gradsko vijeće.

  • Meni je žao što nemamo priliku da ovdje sjedi gradonačelnik Zenice, jer dosta je problema o kojima pričamo danas delegirano u nadležnost grada Zenice. Zenicatrans je zaista nadležnost Gradske uprave, gradonačelnika i grada Zenice. Sa aspekta Vlade ZDK, iako nemamo nikakvu nadležnost, kao čovjeku mi je žao što imamo ovakvu situaciju jer je o tome neko trebao voditi računa, ko je osnivač. Kao čovjek podržavam ove ljude i nadam se da će doći do rješenja. Ulazimo u školsku godinu, djeca treba da krenu u školu i budu opremljena, nadam se da neko vodi računa i o tome i da razmišlja. Zaista mi je krivo što na području ZDK imamo ovakvu situaciju gdje neko bez duše, nema osjećaja za ovakve stvari. Ako privatnik može imati spobnost za ekonomsku isplativost onda gradska uprava mora imati za Zenicatrans – smatra Ganić.

Na početku smo nove godine, premijer obećava građanima Zeničko-dobojskog kantona bolji život u narednom periodu, govoreći kako će kanton u tekućoj godini biti veliko gradilište.

  • Cijeneći da je 2019. godina uspješno završena, da smo budžet ispunili u punom planu i da smo u 2020. predvidjeli  značajan broj projekata koji će biti urađeni šalje poruku da će Zeničko-dobojski kanton u 2020. godini biti zaista veliko gradilište gdje ćemo imati mnogo javnih radova koji su bitni za bolju ekonomiju – kaže Ganić.
Hayat