Home » (VIDEO) Nikšić: Deblokirati rad institucija BiH

(VIDEO) Nikšić: Deblokirati rad institucija BiH

Predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka iz FBiH koji djeluju u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH smatraju ključnim pitanje povratka odlučivanja u institucije BiH, te traže izmjene Izbornog zakona koje će garantovati fer i poštene izbore – izjavio je danas predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić.

Nikšić je danas u Parlamentu BiH organizovao sastanak na koji su, kako je rekao, pozvani predsjednici opozicionih političkih partija koje su opredijeljene za zaštitu državotvornosti BiH, kao i šefovi klubova tih stranaka, te delegati u Domu naroda koji nisu iz vladajuće koalicije.

– Svi su se odazvali pozivu i imali smo vrlo konstruktivnu raspravu i doneseno je i potpisano osam zaključaka. Nije nebitno da kažemo kako iza ovih političkih partija stoji više 450.000 glasova na posljednjim izborima i to je nešto što je respektabilna snaga i što se mora uvažavati – rekao je Nikšić nakon sastanaka.

Govoreći o intenciji zaključaka Nikšić je naglasio da prije svega smatraju ključnim pitanje povratka odlučivanja u institucije BiH, u PSBiH.

– Tražimo da se preduzmu sve mjere kako bi se odlučivanje vratilo u institucije. A kad se vratimo u institucije sistema, imamo i mi svoje neke prijedloge i zaključke koji govore o daljoj deblokadi procesa – dodao je Nikšić.

Naveo je da kao opozicione političke partije nemaju baš povjerenja u dobre namjere vladajućih, te insistiraju da prvi potez nakon deblokiranja Parlamentarne skupštine BiH bude usvajanje izmjena Izbornog zakona koje će garantirati fer i poštene izbore u BiH. Dakle, izmjena Izbornog zakona koje će uvesti elektronsko skeniranje glasačkih listića, kvalitetniji nadzor i identifikaciju birača i videonadzor na biračkim mjestima.

– Nakon toga može se pristupiti izmjenama Ustava i dubinskim izmjenama Izbornog zakona BiH koje bi govorile o izboru članova Predsjedništva BiH i domova naroda. Također, u zaključcima smo se dotakli i dali podršku radu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Dali smo mu podršku na provođenju onih aktivnosti koje on smatra da su neophodne – kazao je Nikšić.

Potpisnici zaključaka, kako je dodao, tretirali su među ostalim i pitanje državne imovine gdje insistiraju na tome da se uvažavaju činjenice da je BiH nezavisna, suverena i nedjeljiva država, punopravna članica UN-a i država koja ima svoj vanjski i unutrašnji suverenitet, kao i pravni i historijski kontinuitet, te činjenicu da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve.

U svojim zaključcima komentarisali su i ideju o preuranjenom gašenju OHR-a i smatraju da svi oni koji insistiraju na tome ne misle dobro BiH.

– Opozicione političke partije koje imaju zastupnike iz FBiH, koje su opredijeljene očuvanju bh. identiteta, ustavnog poretka i integriteta danas su učestvovale u ovom radu i svojim potpisima i predsjednici i prisutni zastupnici, šefovi klubova i delegati su se obavezali da će tee zaključke provoditi – istakao je Nikšić.

Zaključke su potpisali zastupnici: Nermin Nikšić, Fahrudin Radončić, Edin Forto, Elmedin Konaković, Nermin Ogrešević, Mirsad Kukić, Senad Šepić, Enver Bijedić, Aida Baručija, Denis Bećirović, Zlatko Miletić, Saša Magazinović, Jasmin Emrić, Denis Zvizdić i Predrag Kojović.

Izvor: FENA