Home » VIDEO: Pravni fakultet Univerziteta u Zenici-primjer uspješne akademske i naučne priče

VIDEO: Pravni fakultet Univerziteta u Zenici-primjer uspješne akademske i naučne priče

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici jedan je od pionira digitalizacije nastavnog procesa na dodiplomskom, magistarskom i doktorskom studiju. Ponosni smo jer smo i prije pandemije, prouzrokovane virusom COVID-19, naše nastavnike slali na edukacije iz programa učenje na daljinu (tzv. e-learning). Ponosni smo jer cijelo vrijeme našeg postojanja radimo na platformi e-učenje, na kojem naši nastavnici i saradnici kreiraju module uz sve interaktivne materijale i prezentacije koji su dostupni na svakom online kreiranom predmetu. Odavno smo uveli tzv. ISSS, elektronski studentski dosje, uz elektronski indeks, gdje u svakom trenutku naš student može ostvariti uvid u položene ispite i ocjene, ali i izračunati sebi, u svakom trenutku, prosječnu ocjenu na studiju.
Početkom pandemije u Bosni i Hercegovini i uvođenja restriktivnih mjera, kao nama potpuno prirodan nastavak naših dosadašnjih akademskih i naučnih aktivnosti, bilo je krenuti s organizacijom online nastave na sva tri ciklusa studija. Preko platformi SkypeZoom ProGoogle Classroom, bez kašnjenja i po fakultetskom rasporedu izvođenja nastavnih aktivnosti, kvalitetno smo provodili interaktivnu nastavu i vježbe, imali odličnu komunikaciju s predstavnicima godina, bili u svakom trenutku dostupni za naše studente.

Naravno da živu riječ u sali ništa ne može zamijeniti, ali videokonferencija, uz kameru i mikrofon, PowerPoint prezentaciju i uz konstantno nuđenje studentima najrazličitijih mogućnosti da sebi, kroz opcione zadaće i zadatke, olakšaju savladavanje gradiva i polaganje predmeta, može, na određeni način, značiti adekvatno rješenje usvajanja novih znanja u ovim uvjetima.

  Karahasanović: Neki ljudi, poput Kasumovića, nemaju šta ponuditi osim valjati gnusne laži u cilju vlastitog uspjeha

I novi izazovi nas nisu uspjeli pokolebati i udaljiti od osnovne misije našeg fakulteta – svakom studentu ponuditi kvalitetno obrazovanje i osigurati uvjete da mladi stručnjaci mogu biti produktivni u svojim postojećim i budućim aktivnostima. Spremno smo dočekali nove uvjete života, uspješno završili online nastavu u okviru ljetnoga semestra, a sada se vratili redovnim ispitnim obavezama i junsko-julskom ispitnom roku.

Uspjeli smo da svi rezultati nastavno-naučnog, naučno-istraživačkog i stručnog rada na Pravnom fakultetu sadržavaju karakter univerzalnih vrijednosti koje se ne mjere samo regionalnim kvalitativnim ocjenama, već i svjetskim uspjesima naših mladih studenata prava. 

Naša je vizija da zadržimo status moderne i cijenjene visokoškolske institucije, uključene u zajednički akademski prostor Europe i svijeta. Postanite i vi dio naše uspješne akademske i naučne priče!